Félnek börtönbe zárni az Iszlám Állam harcosait

Az iraki biztonsági erők sokszor azért végeznek az Iszlám Állam elfogott harcosaival, mert nem merik börtönbe zárni őket. A katonák attól tartanak, hogy a dzsihadisták lefizetik a bagdadi hatóságokat, és egyszerűen kisétálnak a börtönből.

“Ezért láthatjuk azt, hogy az iraki katonák lelövik őket vagy a háztetőkről hajítják le a terroristákat” – mondta az Independent tudósítójának egy volt iraki tisztviselő, aki elmondása szerint a pontos összeget is meg tudja nevezni, amennyiért egy dzsihadista olyan papírokat szerezhet, amellyel az egész országban szabadon mozoghat.

A hatóságokba vetett bizalom tejes hiánya komoly  problémákat okoz az iraki hadseregnél. Moszul 2014-es dzsihadista kézbe kerülése is részben a korrupció miatt történhetett meg (szellemkatonák), de a fellegvár visszaszerzése után nem változott sokat a helyzet: az iraki katonák olyan korruptnak tartják a kormányukat, hogy inkább a saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást. Ezért lövik le a dzsihadistákat, akiket később a Tigris folyóba hajítanak . Az elmúlt hetekben rengeteg Iszlám Állam katona testére bukkantak a folyó moszuli területein, őket nem merték visszaengedni a korrupt hatóságok fogdáiba –írja a lap.

Az iraki háború jelenlegi szakaszában, Moszul visszafoglalása után az egész iraki hadsereg paranoiás – olvasható a tudósításban. Nem csak a katonák, de számos iraki lakos is úgy gondolja, hogy a pénzes dzsihadisták mindig is képesek lesznek megvásárolni a szabadságukat. A közösségi médián is megállás nélkül terjednek azok az írások, melyek az öngyilkos robbantók korábbi, fogságban töltött hónapjait részletezik. Mint kiderült, számos dzsihadistát a biztonsági erők fogtak el, de a foglyok később lefizették őreiket, és kisétáltak a fogdából.

“Bagdadban most a korrupció miatt halunk meg” – olvasható az egyik üzenetben. “Az Iszlám Állam lefizeti a kormányt és Bagdadban gyilkol minket” – szerepel egy másikban.

A bagdadi lakosok és az iraki katonák félelmei talán túlzóak, de egyáltalán nem megalapozatlanok. Az Iszlám Állam még mindig jelen van Moszulban – annak ellenére, hogy súlyos vereséget szenvedtek a város történelmi negyedeinek elvesztésével. A lap egy magas rangú kurd hivatalnoktól azt is megtudta, hogy egy törzsi vezető temetésén összesen 17 öngyilkos robbantót fogtak el. Az Iszlám Állam meggyengült, de még mindig képes támadások végrehajtására.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »