Felpörgött a kisvállalkozók népszerű uniós pályázata

A kkv-szektor egyik legnépszerűbb uniós felhívásáról van szó, amit az is jelez, hogy eredetileg 1136 cég állt rajthoz, az együtt igényelt támogatás összege pedig meghaladta a 178,5 milliárd forintot. Az irányító hatóság szeretné minél előbb eredményesen lezárni a pályázatot. Mindezt az is alátámasztja, hogy a Széchenyi 2020 pályázati információs oldal szerint hatvankét nyertes vállalkozóval már le is szerződtek összesen 11,9 milliárd forint támogatás folyósításáról. Az eljárásrendi lekérdezésből az is kiderül, hogy a tényleges kifizetésig ez ideig huszonhárom projekt kedvezményezettje jutott el 1,8 milliárd forint értékben.

A kedvezményezettek projektenként minimum 25, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthtnak
Forrás: Békés Megyei Hírlap – Imre György

Az eredetileg 48 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Ginop 1.2.1-16-os pályázaton a kiíró előzetesen legalább százötven, legfeljebb kétszázötven pozitívan elbírált támogatási kérelemre számított, vagyis már a becsült felső határ 90 százaléka is teljesült. A felhívás sajátossága, hogy a kedvezményezettek projektenként minimum 25, maximum 500 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, melynek akár az 50 százaléka is felvehető előlegként. Ez a pályázat az egyik fő csapásiránya az új eszközök, gépek beszerzésének, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításának.

Önállóan viszont nem támogatható a kapcsolódó infrastruktúra- és ingatlanberuházás, ahogyan célirányosan a megújuló energiaforrást hasznosító technológia és informatikai fejlesztés, vagy az új gépekhez kapcsolódó gyártási licenc beszerzése sem. A gazdaságfejlesztési pályázat nyerteseinek vállalniuk kell, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai kkv-k termelési kapacitásainak bővítéséhez, és a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet. Továbbá a befejezést követő évben a nettó árbevételüket is mindenképp növelniük kell.

A 2014–20-as uniós ciklus operatív programjai közül elsősorban a Ginop hivatott tőkét és lendületet adni a versenyszférának. A programon belül már több mint 20,3 ezer támogatási igény érkezett be 2783 milliárd forintos támogatói igénnyel, az irányító hatóság eddig 7834 projektet bírált el pozitívan, az érintett cégeknek 1538 milliárd forintot tartva fenn. Ám közülük az átutalásig még csak 5808-an jutottak el: együttesen közel 810 milliárd forint landolt a bankszámláikon.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »