Felpörög a G20-ak gazdasága

A Moody’s változatlanul némileg 3 százalék fölöttire becsüli a G20-as csoport gazdasági növekedését az idei és a jövő évre, de szerdán kiadott jelentésében egyebek között geopolitikai kockázatokra is figyelmeztetett.

A nemzetközi hitelminősítő a Reuters tudósítása szerint meglepően erőseknek értékelte az első féléves adatokat, amelyek hatására Kína gazdasági növekedésének idei kilátásait 6,6 százalékról 6,8-re, Dél-Koreáét 2,5-ről 2,8-re, Japánét pedig 1,1-ről 1,5 százalékra emelte. Kína estében azonban figyelmeztetnek arra is, hogy a növekedés egyre inkább az új hitelektől függ, az ország pénzügyi ereje a következő években gyengülni fog. Ezért is minősítette le májusban a kínai adósságot A1-es besorolásba.

Az euróövezet gazdasága a Moody’s szerint idén 2,1, jövőre 1,9 százalékkal nőhet Németország, Franciaország és Olaszország felfelé korrigált teljesítményének köszönhetően. A hitelminősítő Németország esetében az idén 2,2, jövőre pedig 2 százalékos bővülést vár, a francia gazdaság növekedési ütemét 2017-ben és 2018-ban is 1,6 százalékosra becsüli a korábban számolt 1,3, illetve 1,4 százalék helyett. Olaszország estében mindkét évben 1,3 százalékos növekedést várnak a korábbi 0,8-1 százalékkal szemben.
Az Egyesült Államok növekedési kilátásait a korábbinál kevésbé rózsásan ítélik meg, az idei évre 2,2, jövőre 2,4 százalékos bővülést jeleznek előre az eddigi 2,4, illetve 2,5 százalék helyett. Ezt a gyengébb első félévi teljesítménnyel és a vártnál szerényebb fiskális stimulussal magyarázzák.

A korábbihoz képest némileg alacsonyabb, 7,1 százalékos növekedést várnak India estében is, ahol a forgalomból kivont ötszáz- és ezerrúpiás bankjegyek miatt több hónapig akut hiányt szenvedett a feldolgozó- és az építőipar. Ennek a hatása a Moody’s szerint a következő hónapokban enyhülni fog. A hitelminősítő a jelentésben geopolitikai kockázatokra is figyelmeztet, elsősorban a Koreai-félszigeten és a Közel-Keleten. „Az észak-koreai rakétakísérletek, a mindkét fél részéről egyre agresszívabb hangnem és a Trump-adminisztráció keményvonalas álláspontja egyaránt növelik a konfliktus veszélyét a Koreai-félszigeten” – áll a jelentésben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »