Felrobbant a Szojuz földgázvezeték Huszt közelében

Felrobbant a Szojuz földgázvezeték Huszt közelében

Felrobbant a Szojuz földgázvezeték egy szakasza pénteken a kárpátaljai Huszt közelében, a detonáció helyén 50 méter magasra csaptak fel a lángok.

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata (DSZNSZ) kárpátaljai részlegének ügyeletére kijevi idő szerint reggel 10 órakor érkezett a bejelentés, hogy szivárog a gáz a földgázvezetékből a huszti járási Horodilovo falu közelében. A föld alatti vezetékből kiömlött gáz 12 órakor berobbant, és a detonáció következtében 50 méter magasra csaptak fel a lángok – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A DSZNSZ sajtószolgálatának közlése szerint a hegyes terepen történt gázrobbanásnak nincsenek sérültjei, az Ukrtranszhaz szakemberei elzárták a csapokat. A huszti polgármesteri hivatalban műveleti törzset hoztak létre.

A hatóságok a terrorcselekmény lehetőségét sem zárják ki. A kárbecslés jelenleg is tart. A hivatalos jelentés szerint emberéletben nem esett kár.

A jelentés szerint a robbanás nem érinti a környező települések földgázellátását.

A Szojuz (Szövetség), vagy közismertebb nevén az orenburgi gázvezeték nemzetközi összefogással épült a hetvenes években,  a vezetéken 1979 januárjában kezdődtek meg a gázszállítások Magyarország és az akkori Csehszlovákia irányába. Az 1,42 méter átmérőjű vezeték éves kapacitása 26 milliárd köbméter, a hossza Ukrajna és Kárpátalja területén 1567 kilométer.

(MTI – Mon nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »