Ferenc pápa attól tart, hogy "az emberiség memóriájából kitörlődik a holokauszt emléke"

Ferenc pápa kijelentette hétfőn, hogy a világ országai felelősséget viselnek azért, hogy küzdjenek az "antiszemitizmus és a közönyösség vírusa" ellen, amely "azzal fenyeget, hogy az emberiség memóriájából kitörlődik a holokauszt emléke".

Az utóbbi napokban nagy felzúdulást keltett Izraelben, hogy a lengyel parlament alsóháza múlt pénteken olyan törvényt szavazott meg, amely büntethetővé tenné, ha bárki Lengyelországra hárítja a felelősséget a "náci Németország által a holokauszt idején elkövetett bűntettekért", többek között azzal, hogy a "lengyel haláltáborok" kifejezést használja.

A katolikus egyházfő egy nemzetközi konferencián szólalt meg az ügyben. Nem említette konkrétan Lengyelországot, sem a törvénytervezetet. Felidézte 2016-os látogatását a ma Lengyelországban található egykori auschwitz-birkenaui "haláltábor" helyszínére. Ferenc pápa elmondta: emlékszik "a fülsiketítő csend üvöltésére", amely csak a könnyeknek, az imának és a bocsánatkérésnek hagy helyet.

Az egyházfő arra kérte a keresztényeket és a zsidókat, hogy hozzák létre a holokauszt "közös emlékét". "A mi felelősségünk, hogy ezt méltó módon adjuk tovább a fiatalabb generációknak" – hangsúlyozta Ferenc pápa.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »