Ferenc pápa: Elég egy váratlan esemény is az atomháborúhoz

„Elértünk egy határt”, Ferenc pápa szerint elegendő lehet egy váratlan esemény is ahhoz, hogy atomháborúba sodródjon a világ – írta az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. „El kell pusztítanunk az atomfegyvereket, és mindent meg kell tennünk a leszerelésükért” – mondta a Santiago de Chilébe tartó katolikus egyházfő repülőgépe fedélzetén az őt kísérő újságíróknak. A katolikus egyházfő az Egyesült Államok és Észak-Korea között egyre fokozódó feszültségre célozva szólított fel az atomfegyverek megsemmisítésére.

A felszállás előtt a pápa kiosztott egy képet a média képviselőinek, amelyet 1945-ben készítettek, miután az Egyesült Államok atombombát dobott Nagaszakira. Ezen egy fiú látható, aki a hátán cipeli a sírhoz testvére holttestét. „A háború gyümölcse” – tette hozzá Ferenc pápa.

A katolikus egyház vezetője elmondta, hogy elsősorban pihenéssel és munkával tölti a 15 órás repülőutat. Ferenc pápa az ottani templomgyújtogatások ellenére könnyű szívvel tekint chilei útja elé, mert ottani diákéveinek köszönhetően jól ismeri az országot. „Sok barátom van ott, és jól ismerem Chilét” – hangsúlyozta. „Ezzel szemben Perut már kevésbé” – tette hozzá.

Ferenc pápa január 15–22. között látogatást tesz Chilében és Peruban. Ez lesz a 22. útja azóta, hogy 2013 márciusában megválasztották a katolikus egyház vezetőjének. Szombaton és vasárnap több templomot gyújtottak fel Chile-szerte ismeretlen tettesek. A támadók a pápai látogatásra vonatkozó írásokat is hátrahagytak a helyszínen, amelyekben megfenyegették a katolikus egyházfőt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »