Ferenc pápa: Nem szabad kirekeszteni a bevándorlókat

Ferenc pápa: Nem szabad kirekeszteni a bevándorlókat

A menekültek befogadásáról beszélt Ferenc pápa vasárnapi miséjén. A katolikus egyházfő szerint nem bűn félni az új érkezőktől, de az bűn, ha emiatt diszkrimináljuk őket.

Érthető, ha a fogadó társadalmak félnek az új érkezőktől, de emiatt nem szabad kirekeszteni a bevándorlókat – erről beszélt Ferenc pápa vasárnapi miséjén a Szent Péter-bazilikában, ahol mintegy 50 országból érkezett menekült hallgatta a szónoklatot.

Beszélt arról is, hogy a helyi közösségek néha attól félnek, hogy az új érkezők megzavarják a rendet, ellopnak majd valamit abból, amit sok munkával felépítettek. De az érkezők is félnek a konfrontációtól, az előítéletektől, a diszkriminációtól és a kudarctól.

A menedékkérőknek tiszteletben kell tartaniuk a törvényeket és szokásokat, a fogadó ország társadalmának pedig előítéletek helyett meg kellene látniuk a migránsokban rejlő lehetőségeket a katolikus egyházfő szerint.

A félelem és a kétely nem bűn. A félelem csak akkor bűn, ha hagyjuk, hogy befolyásolja a döntéseinket, hogy leszűkítse a válaszainkat és ha a tisztelet és nagylelkűség helyett hagyjuk, hogy az ellenségeskedés és az elutasítás táptalaja legyen – mondta Ferenc pápa vasárnapi szentmiséjén.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint tavaly mintegy ötezer menedékkérő vesztette életét a világon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »