Fiatal cigány értelmiségiek keltek ki az Országos Roma Önkormányzat ellen

Fiatal cigány értelmiségiek keltek ki az Országos Roma Önkormányzat ellen

Tüntetni hívta a cigányságot kedd délutánra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székháza elé több fiatal roma értelmiségi, miután hétvégi számunkban nyilvánosságra hoztunk egy hangfelvételt, amelyen a szervezet elnöke, Balogh János fiktív számlázásra próbál rávenni egy helyi vállalkozót. Mindezek tetejébe arról is beszélt, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos harminc milliárdot „vett el” a romák felzárkóztatására szánt pénzből.

http://mno.hu/

A demonstráció fő szervezője, Kalányos Zsolt az esemény Facebook-oldalán azt írta, fiatal jogászként elege van abból, hogy „olyan emberek képviselik a magyarországi romákat, akik lopnak, csalnak és hazudnak”, ráadásul büntetlenül. A megmozdulás résztvevői azt szeretnék egyértelművé tenni, hogy nem tekintik saját képviselőiknek a bűnözőket, továbbá követelik, hogy oszlassa fel magát az ORÖ közgyűlése.

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke közben egy, az ORÖ elnökének címzett nyílt levelet juttatott el a RomNet portálhoz Szégyellünk titeket címmel. Kijelentette, „elfogadhatatlan, felháborító és gyalázatos mindaz, amit a cigányok nevében, de a fejük felett az Országos Roma Önkormányzat művel”.

„Az ORÖ soha nem volt a mienk, roma embereké!” – fogalmazott a roma polgári jogi aktivista.

http://mno.hu/

Setét Jenő lemondásra szólította fel Balogh Jánost, mivel szerinte az ORÖ-elnöknek „minden morális alapja megszűnt” a poszt betöltésére. Hozzátette, ha a közgyűlés tagjaiban maradt egy szemernyi emberség, a testület feloszlatása mellett döntenek. „Az ORÖ csak a szégyent, a megaláztatást jelenti számunkra a verekedési és pénzügyi botrányaival” – szól a nyílt levél, amely azt is felrója a roma önkormányzatnak, hogy a visszásságok közben „egyetlen értelmes javaslattal” sem tudott előállni, és hogy sosem védte meg a romák érdekeit.

„Bár a többségetek nem nélkülöző ember, mégis gátlástalanul loptok mindent, amit csak értek – háborgott írásában Setét Jenő, majd így folytatta: – Ti magatok vagytok az elnyomóink és haszonlesői a roma emberek és közösségek szegénységének.” Végül „néhány tízezer forinttal megvásárolható vazallusnak” nevezte az ORÖ politikusait, akik szerinte kiszolgálnak minden politikai érdeket és szereplőt. „Ti magatokon kívül nem képviseltek semmit és senkit!” – zárta sorait Setét Jenő.

A nyílt levéllel, a tüntetéssel és a botrány alapjául szolgáló hanganyaggal kapcsolatban próbáltuk hívni Balogh Jánost, de a telefonja ki volt kapcsolva. Bizonyára azért, mert nem akarta, hogy az ünnepi áhítatban megzavarják, de később még megpróbáljuk elérni. Nem lehetetlen ugyanakkor, hogy ő maga is eltűnik a nyilvánosság elől, akárcsak Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke.

Mint azt szombaton megírtuk, a hangfelvétel szerint Balogh arról győzködött egy rendezvényszervező vállalkozót, hogy valójában meg nem rendezendő kampányeseményekről állítson ki számlát három és fél millió forint értékben, majd az átutalt összegből hárommilliót juttasson vissza. Az ORÖ-elnökről az is kiderült, gyakorlott e téren, tudta, hogy „Pesten” ilyesmit mennyiért csinálnak, sőt elárulta, korábban maga is „áfázott fél áfáért”.

Azt már a Hír TV adta közre vasárnap, hogy a rögzített beszélgetés során Balogh János ejtett néhány szót egy bizonyos Flóriánról is – minden bizonnyal Farkasról. „A Flórit, ne érts félre. Én azért vettem át a k…rva anyját azt a számot… ami pénzt elrabolt meg pénzt elvitt. Harmincmilliárd forint (…). Harmincmilliárd, gondolj bele – mondta az ORÖ-elnök, kifejtve: – Azt ő úgy vette el, az roma felzárkóztatásra volt. Átküldött 200 millió forintot, visszavittek neki 170-180-at cashbe.”

Setét Jenő nyílt levelében egyébként hangsúlyozta, Balogh ORÖ-elnöki kinevezését a Fidesz által pártfogolt Farkas Flórián „személyesen hagyta jóvá”. Farkast szintén hiába kerestük. Arról, hogy a roma politikus köddé vált, a Hír TV Célpont című műsora készített riportot, de a hollétére nekik sem sikerült fényt deríteniük.

Az esetre reagáló vezércikkünket alább olvashatja:

http://mno.hu/

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »