Fico ledobta a politikai atombombát Andrej Kiskára

Fico ledobta a politikai atombombát Andrej Kiskára

A szlovák államfő lényegében adócsaló, és semmilyen morális joga nincs tovább betölteni a köztársasági-elnöki tisztséget. Lényegében így lehetne összefoglalni Robert Fico, a Smer elnökének hétfői sajtótájékoztatóját, melyen frontális támadást intézett Szlovákia államfőjével szemben.

Mint arról ma már beszámoltunk, Andrej Kiska holnap jelenti be, hogy indul-e vagy sem a következő öt éves államfői mandátumért.

Robert Fico szerint a bejelentés nem véletlen, a parlament összeférhetetlenségi bizottsága ugyanis holnap délután tárgyalja Kiska államfő-választási kampányának finanszírozási ügyeit. A jelentés szerinte Andrej Kiskára nézve katssztrofálisan terhelő adatokat tartalmaz 2013 és 2014-re vonatkozóan. Fico szerint az államfő ezek után elveszíti mindennemű morális és politikai jogát arra, hogy a legfőbb közjogi méltósági funkciót betöltse.

Hírdetés

Miről van szó?

Andrej Kiska KTAG nevű családi cége 2013-ban és 2014-ben 251 ezer euró értékben támogatta államfőjelölti kampányát. Fico szerint a reális kiadások ennél jóval magasabbak voltak, amelyeket Andrej Kiska áfa-visszaigénylésekkel és más adómanipulációval gyűjtött össze, több százezer euró értékben. A Smer elnökének szavai szerint Kiska ezért 2017-ben utólag több adóbevallás-javítást eszközölt a kérdéses időszakra, ezzel szerette volna elsimítani a korábbi adóügyeit.

A parlament összeférhetetlenségi bizottságának Smeres elnöke hozzátette, hogy a bizottság tagjai adótitok betartásának ígéretével megkapták a jelentést, melyet zárt ajtók mögött kedden tárgyalnak.

Robert Fico felszólította az államfőt, hogy holnap hozza nyilvánosságra a vele kapcsolatos adóellenőrzésről szóló jelentést.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »