Fico: Merkel elismerte, hogy Szlovákiának volt igaza

Fico: Merkel elismerte, hogy Szlovákiának volt igaza

Robert Fico mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a német migrációs politikában történt változásokkal Angela Merkel elismerte Szlovákia igazát a kötelező kvóták kapcsán, és hogy ez a szlovák diplomácia sikere. Angela Merkel nemrég a migrációs politika kapcsán „rugalmas szolidaritásról” beszélt.

A mindenáron reflektorfényre vágyó smeres pártelnök – parlamenti képviselő mellett a szociáldemokraták teljes vezetése is ott ült, beleértve az egykori belügyminisztert, Robert Kaliňákot.

Fico elmondta a gazdasági migráció illetve a kötelező kvóták elutasítása kapcsán, hogy az Európában való munkavállalás nem emberi jog, és hogy az ellenőrizetlenül Eruópába érkező illegális bevándorlók terrorcselekmények hullámát hozták magukkal.

Peter Pellegrini kormányfő budapesti hivatalos látogatásáról is beszélt, ezzel kapcsolatban kijelentette:

Kötelező kvóták: Vége lesz az európai feszültségnek

És persze nem múlhatott el smeres sajtótájékoztató anélkül, hogy Fico ne emlegette volna Andrej Kiskát. Kijelentette, ha Kiskán múlott volna, Szlovákiába több ezer migránst telepítettek volna be.

Fico szerint a kötelező kvóták kapcsán az európai feszültségnek vége lesz, és „aligha van olyan valaki Európában, aki újra el akarja mélyíteni a szakadékokat. Ma más feladatokkal kell szembenéznünk. Európának össze kell fognia az USA által bevezetett vámintézkedésekkel szemben. Mi lesz ha Amerika hasonló intézkedéseket vezet be az autóipar kapcsán is? ”.

Hírdetés

Arra az újságírói kérdésre, van-e már a Smernek konkrét elképzelése a „rugalmas szolidaritás” mibenlétéről, Fico kitérő választ adott. A TA3 riportere ugyanis kérdésébe példaként megemlítette Andrej Babišt, aki kizárta annak lehetőségét, hogy Csehország pénzt fizessen a be nem fogadott migránsokért cserébe.

 

Fico és a kétarcú politika

Bár Robert Fico elmondta, hogy számára elfogadhatatlan a kötelező kvóta, és Szlovákiának nagyon „kemény álláspontja” volt ezzel kapcsolatban, a valóságban Pozsony álláspontja a 2016-os választások után felpuhult, és hajlandó volt bizonyos mennyiségű migráns befogadni, hogy elkerülje a nyugati államok rosszallását.

Fico akkor kormányfőként el is tudta kerülni az olyan támadásokat, amelyekből Magyarországnak jócskán kijutott. Brüsszel Szlovákiát nem rángatta az Európai Bíróság elé, újabban pedig lehagyta azon országok listájáról, akiket az uniós források megnyirbálásával fenyegettek meg a „jogállamiság megsértésére” hivatkozva.

Fico Junckerrel és Macronnal tárgyalt, ez utóbbinál pedig megtette azt, amit a legtöbb kelet-európai ország nem: saját választópolgárai érdeke ellenére megszavazta a kiküldött munkaerőre vonatkozó francia javaslatot.

A mai sajtótájékoztató azonban úgy tűnik, sokkal inkább azt a célt szolgálta, hogy Robert Fico ismét a média előtt szerepelhessen. Többször utalt arra, hogy ő milyen álláspontot képviselt, hogy neki „volt szerencséje személyesen találkozni” Angela Merkellel, hogy neki milyen ötletei voltak a migráció kezelésére.

Körkép.sk

Nyitókép: aktualne.centrum.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »