Fico nem engedélyezi az Isztambuli Egyezmény ratifikálását: “Soha. Még egyszer mondom, soha!”

Fico nem engedélyezi az Isztambuli Egyezmény ratifikálását: “Soha. Még egyszer mondom, soha!”

Robert Fico kormányfő ma sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem adja hozzájárulását Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló nemzetközi egyezmény, ismertebb nevén az Isztambuli Egyezmény ratifikációjához, amit még 2011-ben fogadott egy Európai Tanács.

A kormányfő úgy fogalmazott, mindaddig, míg „fennállnak a jogos és nyilvánvaló definícióbeli különbsége az egyezményben és a szlovák alkotmányban a házasságra, mint férfi és nő kötelékére vonatkozóan”, nem kezdeményezi annak ratifikálását. Állítása szerint mindhárom koalíciós párt ugyanezt az álláspontot képviseli.

A kormányfő hozzátette, hogy amennyiben a nők jogainak védelme tekintetében a szlovák törvények bizonyos területen esetleg gyengébbek, mint amit az egyezmény szavatok, akkor minden további nélkül a kormány olyan intézkedéseket foganatosít, amellyel európai szintre emeli a nők védelmét.

Mi az az Isztambuli Egyezmény?

Hírdetés

A jelentős részben a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló, de több vitatott részt is tartalmazó Isztambuli Egyezményt a Radičová-kormány idején írta alá Szlovákia. Az egyezményt sokan kritizálják, mert megbontja azt a felfogást, hogy a házasság intézménye egy nő és egy férfi között jöhet létre. Egyesek szerint egyenesen diszkriminálja a férfiakat. Szlovákia mellett Magyarország sem ratifikálta.

A szlovákiai egyházak nyilatkozatban kérték, hogy a szlovák kormány vonja vissza az Isztambuli egyezmény aláírását.

áll az állásfoglalásban. Az SNS sajtónyilatkozatban az egyezmény aláírásának visszavonását követeli.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: origo.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »