Fico: soha nem volt még alacsonyabb a munkanélküliség

Fico: soha nem volt még alacsonyabb a munkanélküliség

POZSONY. Szlovákia újkori történetében eddig még sosem volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint 2017 májusában” – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök.

A nyilvántartott munkanélküliség mértéke Szlovákiában idén május végén 7,35 százalékot ért el, vagyis áprilishoz viszonyítva 0,39 százalékponttal csökkent. Évközi viszonylatban 2,10 százalékpontos a visszaesés – tájékoztatott keddi sajtótájékoztatóján a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója, Marián Valentoviè.

A munkahivatalok az elõzõ hónap végén 200 391 azonnal mozgósítható álláskeresõt tartottak nyilván. Áprilishoz viszonyítva 10 713 fõs csökkenésrõl beszélhetünk. Évközi viszonylatban az azonnal alkalmazható munkanélküliek száma 56 351 személlyel csökkent.

„Ma történelmi nap van. Szlovákia újkori történetében eddig még sosem volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint 2017 májusában” – mondta el sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfõ. Eddig a nyilvántartott munkanélküliség legalacsonyabb, azaz 7,36 százalékos 2008 nyarán volt.

A munkanélküliség történelmileg legkisebb jelenlegi mértékét a miniszterelnök szerinte a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai is bizonyítják. Fico úgy véli, a csökkenés a jó gazdasági növekedésnek, a munkaügyi tárca proaktív intézkedéseinek, illetve a kormánynak a munkanélküliség elleni harc kapcsán tett erõfeszítéseinek köszönhetõ.

Az elõrejelzések alapján a kormányfõ arra számít, hogy tovább csökken a munkanélküliség, miközben idén a mutató akár 7 százalék alá is eshet. „A teljes munkaerõhiánnyal kapcsolatos kihívás elõtt állunk” – nyilatkozta Fico. Azt gondolja, hogy e problémáról a jövõ héten a Szolidaritási Tanácsnak is tárgyalnia kellene.

Csak a hátrányos helyzetben levõket fogják támogatni

Ján Richter munkaügyi miniszter rámutatott, hogy míg az elõzõ években a válság a munkahelyek alacsony száma miatt következett be, napjainkban a szakképzett munkaerõ megtalálása jelent problémát a munkáltatók számára.

„Csupán a munkanélküliek hátrányos helyzetû csoportját akarjuk és fogjuk támogatni” – mondta a tárcavezetõ. Mint kifejtette, a 29 év alatti fiatalokra és az 50 évnél idõsebbekre gondolt, akik régóta szerepelnek a munkanélküliek nyilvántartásaiban. A munkanélküliség esetében jelenleg két alapvetõ problémát lát: annak regionális jellegét és szerkezetét.

Richter egyúttal rámutatott, nõ a szabad munkahelyek betöltését célzó versenytárgyalások száma. „Hat százalékos a hatékonyság” – mondta el a miniszter. A munkahivatalok által meghívott több ezer álláskeresõnek ugyanis csak 6 százalékát sikerült alkalmazni, amit nagyon kis számnak tart.

Az összes álláskeresõ (beleértve a betegszabadságon levõket és az abszolvensi gyakorlatot folytatókat is) száma májusban 8,69 százalékot ért el. Havi viszonylatban ez 0,44 százalékpontos visszaesést jelentett, évközi viszonylatban pedig 2,44 százalékponttal volt kisebb.

Az álláskeresõk teljes létszáma májusban 236 934 fõt ért el. Havi viszonylatban 11 819 fõvel csökkent a számuk, tavaly májussal összevetve pedig 65 330 fõvel kevesebb álláskeresõrõl beszélhetünk.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »