Figyelmesen válasszunk sonkát, a tojásokkal pedig óvatosan!

Figyelmesen válasszunk sonkát, a tojásokkal pedig óvatosan!

POZSONY. A gazdasszonyoknak a húsvéti előkészületek során elővigyázatosaknak kell lenniük. Ha rossz módszert választanak, az elősegítheti a mikroorganizmusok és a penész elszaporodását – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal.

A fogyasztók nem biztos, hogy szabad szemmel észreveszik a változásokat az ételeken, amelyek a szervezet számára veszélyesek lehetnek. Leginkább a hús és az állati eredetű táplálékok esetében kell erre gondolni.

A tojásokat nem szabad megmosni a felhasználásuk előtt, ez elősegíti a mikrobák terjedését. A piszkos, leginkább otthoni baromfitenyészetből származó tojásokat elegendő száraz ronggyal megtörölni. Ügyelni kell a megfelelő feltörésükre, hogy ne szennyeződjön a belsejük. „A tojásételeket a megfelelő hőkezelési eljárásnak kell alávetni” – hangsúlyozza a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

A friss tyúktojásból készült házi majonéz a szakértők szerint veszélyes lehet. Biztonságosabbnak tartják az iparilag előállított majonézt, amelyet pasztörizálnak. „Ha valaki mégis a hazai majonéz mellett dönt, friss alapanyagokat használjon, és akkora mennyiséget készítsen, amekkorát azonnal elfogyasztanak” – hívják fel a figyelmet.

Ügyelni kell a megfelelő sonka kiválasztására is. A minőségi sonka hústartalma legalább 75 %, világos rózsaszín, láthatóak benne az izomrostok. „Ha a sonka előállításakor a húst apró darabokra vágják és adalékanyagokat adnak hozzá, a hőkezelési eljárás során homogén anyaggá állnak össze, és nem látni az izomrostokat” – fejtették ki. A Közegészségügyi Hivatal szerint inkább válasszunk kevésbé füstölt húst, fogyasztás előtt pedig főzzük meg.

A véres húst le kell öblíteni, nem szabad áztatni. Főzéskor, sütéskor oda kell figyelni a hőkezelés időtartamára és a megfelelő hőmérsékletre. „A hőkezelés csaknem az összes mikroorganizmust elpusztítja” – tájékoztat a Közegészségügyi Hivatal. A nyers húst, a baromfit, a tengeri élőlényeket el kell különíteni a többi élelmiszertől.

A sült, főtt, párolt, rántott hús maradékát legfeljebb 24 órán át ajánlott a hűtőben tárolni 0-4 Celsius-fok hőmérsékleten. A hús-és sajtfelvágottak és a hidegtálak ugyanilyen hőmérsékleten 24 órát bírnak ki, ha 5-8 Celsius-fokon tároljuk, 12 órán belül el kell fogyasztani azt.

Kevesebb idő áll a rendelkezésünkre, hogy elfogyasszuk a salátákat, készüljön az zöldségből, gyümölcsből, hüvelyesekből vagy halból. 0-4 Celsius-fokon 12 órán belül, 5-8 Celsius-fokon tárolva 6 órán belül kell elfogyasztani azokat. Az idő és a hőmérséklet fontosak az édességek esetében is. A krémes sütemények és a tejszínhab 4 Celsius-fokon tárolva 24 órát bírnak ki, 5-8 Celsius-fokon csak 12 órát. A Közegészségügyi Hivatal ugyanakkor rámutat, hogy ez a javasolt raktározási idő, nem kell feltétlenül szabályként értelmezni. Az említett élelmiszerek hosszabban is kitartanak, oda kell figyelni az illatukra és a külsejükre.

A szakemberek egyúttal rámutatnak, a konyha a baktériumok kedvenc élőhelye. Leginkább a mosogatóról és a konyhai segédeszközökről van szó, tisztán kell tartani azokat. Ne feledkezzünk meg a kézmosásról sem, minden étkezés előtt mossunk kezet! „Ugyanolyan fontos, hogy odafigyeljünk a munkalap és a konyhai segédeszközök tisztántartására” – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal. Nem javasolják, hogy ugyanazon a deszkán szeleteljük a húst, majd pedig a többi élelmiszert, a zöldséget, gyümölcsöt. Mindenre jó külön kést, reszelőt, segédeszközt használni.

„Az ünnepek alatt nem szabad túlzásba vinni az evést” – ajánlja a Közegészségügyi Hivatal. Ha nem leszünk mértékletesek, az hasmenéshez, epegondokhoz vezethet – fűzik hozzá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »