Firefox-bővítmény segít szembeszállni a facebookos kémkedéssel

A Mozilla gyorsan válaszolt a zsidó közösségi oldal botrányaira: először letiltotta a Facebookon a hirdetéseit, aztán készített ingyenes megoldást a magánszféránk védelmére.

Ellenérzéseket keltenek a Facebook napvilágra került viselt dolgai a Cambridge Analytica botránytól kezdve addig, hogy kiderült, az androidos felhasználók – sőt, esetenként a közösségi oldalon nem is regisztrált partnereik – telefonálásairól és SMS-eiről évekre visszamenően tudnak Zuckerbergék.

Aki nem akarja lendületből törölni magát, annak készített a Mozilla Firefox egy ingyenes és könnyen használható megoldást.

Facebook Container a neve. (Volt elődje a technikának, most is elérhető a Firefox Multi-Account Containers.)

Mit tud a konténer?

A Firefox böngészőbe két kattintással telepíthető Facebook Container bővítmény úgy működik, hogy elszigeteli a facebookos tevékenységünket egy külön tárolóba, az úgynevezett konténerbe. Ez a konténer lehetetlenné teszi a közösségi oldalnak, hogy nyomon kövesse, amint más webhelyeket látogatunk.

A bővítmény telepítése törli a Facebook cookie-jait és más kéretlen nyilvántartásait. Ezután például a vírusirtó szoftverekből is ismert, elhatárolt konténerben futtatja a Facebookot, s minden külső oldalt automatikusan új konténerben nyit meg.

Magyarul: továbbra is működik minden megszokott fészbukolási funkció, tudunk tetszikelni, megosztani, a Facebook maga „emlékezni” fog az oldalon folytatott tevékenységünkre, csak éppen gőze nem lesz arról, hogy más oldalakon mit csinálunk.

Következmények és mellékhatások

Természetesen azok a weboldalak, amelyek azt igénylik, hogy rajtuk keresztül jelentkezzünk be a Facebookra, vélhetően nem fognak megfelelően működni.

Ez nem hiba, hanem előny: adatvédelmileg éppen elég aggályos megoldás valahol megadni az azonosító adatainkat, hogy egy másik szolgáltatást igénybe vegyünk. Jobb amúgy is leszokni róla.

Nem csodaszer

Nem várható a Facebook Containertől, hogy megakadályozza a Facebookot abban, hogy netán helytelenül kezelje azokat az adatainkat, amelyek már ma is rendelkezésére állnak.

A zsidó közösségi oldal nyilvánvalóan továbbra is mindent „lát”, amit az oldalán teszünk, csak éppen a konténer által köré vont kerítés fölött nemigen fog tudni más dolgainkra olyan könnyedén kukucskálni.

Továbbra is gondosan hangolnunk kell a Facebook beállításaiban, hogy mit engedünk magunkról láttatni másoknak, használni a privát böngésző funkciót, a vírusirtót: a konténer nem old meg minden biztonsági problémát.

Telepítése

A Firefox böngésző jobb felső sarkában kattintsunk a három vízszintes vonalra, , majd a „Kiegészítők”-re, utána balra a „Kiterjesztések”-re, s a keresőablakba írjuk be, hogy „Facebook Container”.

Vagy Firefox böngészőben egyszerűen kattintsunk ide.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »