Flag – Gasztro: Rizseshús – háziasan

Flag – Gasztro: Rizseshús – háziasan

Van nekem egy régi, kedves barátom, aki – hát hogy is mondjam – meglehetősen szereti a hasát. Kedvenc eledele pedig nem más, mint a rizseshús. Az általa elmesélt történet szerint drága édesanyja készítette el számára úgy ezt a finomságot, hogy bizony nem lehetett nem szeretni, mi több azóta is imádja ezt hősünk.

E sorok írója zsenge ifjúkorában néhány évet szakácsként is dolgozott, hát persze, hiszen eme mesterséget is kitanulta.

Így aztán gondolt egy merészet és mivel otthon – élete párja nagy nagy örömére – időnként még ma is fakanalat ragad, eme hasábokon megosztja ennek az ételnek a receptjét a széles nyilvánossággal. Persze úgy, ahogy ő készíti.

Így aztán gondolt egy merészet és mivel otthon – élete párja nagy nagy örömére – időnként még ma is fakanalat ragad, eme hasábokon megosztja ennek az ételnek a receptjét a széles nyilvánossággal. Persze úgy, ahogy ő készíti.

Rizseshús – háziasan

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertés lapocka, 25 dkg – lehetőleg fényezett vagy jázmin – rízs, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 db TV paprika, 1 hegyes erős paprika (aki nem szereti a csípőset elhagyhatja), 3 db közepes paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, izlés szerint só, fűszerpaprika, őrölt kömény, egy fakanálnyi sertészsír vagy étolaj.

Elkészítés: a jó alaposan megmosott sertés lapockát kockára vágjuk, a vöröshagymákat finomra aprítjuk.

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, majd beletesszük az összevágott vöröshagymát és pici sóval üvegesre pirítjuk.

Időközben a fokhagyma-gerezdeket összezúzzuk és az örölt köményt hozzáadva krémesre keverjük.

A már majdnem üvegesre piruló vöröshagymát ezzel a köménymagos fokhagyma-krémmel ízesítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük, kevés vízet adunk hozzá és a tűzhelyre visszatéve kiforraljuk.

Ezt követően tesszük bele a kockára vágott húst, amelyet így zsírjára visszapirítunk, majd újra kevés vízet adunk hozzá és még legalább kétszer zsírjára pirítjuk.

Közben hozzáadjuk a kockákra illetve gerezdekre vágott paprikákat – a hegyes erőset is – és a paradicsomokat.

A harmadik visszípirítást követően rövid lében, lassú tűzön, fedő alatt addig pároljuk, míg a hús majdnem teljesen puha nem lesz.

Ekkor hozzáadjuk a rizst, összeforraljuk, többször jól elkeverjük, majd szintén hozzátesszük a rizs mennyisége másfélszeresének megfelelő, forrásban lévő és enyhén sóz vizet.

Az egészet finom mozdulatokkal összekeverjük és fedő alatt puhára pároljuk.

Akkor jó, ha miközben a hús és a rizs puha lett, szaftja is bőven maradt az ételnek.

Uborkasalátával, csemege- vagy kovászos uborkával kínáljuk.

Ugye, hogy nem is nehéz elkészíteni és mégis laktató és finom étel.

Jó étvágyat hozzá!

Juhász Attila

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »