Focus-felmérés: tovább őrzi jelentős elsőbbségét a Smer

Focus-felmérés: tovább őrzi jelentős elsőbbségét a Smer

POZSONY. Ha január végén kerülne sor a parlamenti választásokra, akkor az Irány-Szociáldemokrácia a voksok 25,5 százalékával győzne. Így a novemberi Focus-felmérés adataival összevetve csaknem 1 százalékos javulást könyvelhet el. A legerősbb kormánypártot az SaS a szavazatok 13,1, az OźaNO 11,4, a Boris Kollár-féle Család vagyunk pedig 9 százalékkal követné.

A koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 8,6 százalékot szerezne. A pártnál a jelek szerint megállt a preferenciák mérsékelt, de folyamatos csökkenése, és 8 százalék körül állapodott meg.

A Marian Kotleba vezette szélsőséges Mi Szlovákiánkért Néppárt (źSNS) népszerűsége a novemberi megyei választások óta folyamatosan csökken. Míg Kotlebáéknak a Focus október elején több mint 10 százalékot mért, most már csak a megkérdezett választópolgárok 8,1 százaléka szavazna rájuk. Kotleba ugyanis a besztercebányai (Banská Bystrica) megyeelnöki választások során alulmaradt a széles összefogással támogatott jelölttel, Ján Lunterrel szemben.

A Most-Hídnak ez alkalommal mért 5,7 százalékos támogatottsága épp hogy elegendő lenne a parlamenti bejutáshoz. A Magyar Közösség Pártja e szerint a felmérés szerint 3,9 százalékon áll.

Az ugyancsak a parlamenten kívül rekedt Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH) az emberek 7,4 százaléka választotta volna.

A nemrég alakult Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) a szavazatok 1,9 százalékát kapná, így a pártot még bő 3 százalék választaná el a parlamenti bejutástól. Először mérték a párt preferenciáit.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »