Fodor Gábor: miért kéne visszaadni a mandátumot?

A Liberálisok elnöke szerint mindhárom párt jól járt a szövetségkötéssel. A 60 millió forint szerinte nem szerepel az MSZP-vel és Párbeszéddel kötött szerződésben és egyébként is ők azok, akik múlt heti döntésükkel lemondtak a pénzről.

Mi, Liberálisok voltunk azok, akik lemondtunk arról, hogy önállóan szerepeljünk, névvel a listán, aminek komoly jogi és anyagi vonzatai voltak- mondta az ATV Egyenes beszédben Fodor Gábor. A Liberálisok elnöke szerint a szövetség minden résztvevőnek megérte, mindenkinek hasznos volt, mert az összeredmény több volt, mint amit a közvélemény-kutatások külön-külön az MSZP-nek, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak mutattak előtte. Rónai Egon kérdésére válaszolva hozzátette: mindegyik párt mérhető volt, az övéké is, 1 és 3 százalék között mérték őket Fodor szerint.

Bősz Anett pénteki bejelentéséről – miszerint kilép a Párbeszéd frakciójából – a pártelnök azt mondta, rendkívül büszke rá, mert egy csomó lehetőségről lemondott, hogy az elveik mellett kiálljon. Fodor Gábor szerint, ha ezt nem lépik meg, kiszolgáltatott helyzetbe, önfeladásba kerültek volna a parlamenti munka során. Kijelentette: szövetségeseik sem az írásban, sem a szóban tett megállapodásokat nem tartották be, nem kapták meg a Liberálisok a politikai döntésekhez való hozzáférés lehetőségét.

A műsorvezető a sajtóban megjelent 60 millió forintra is kíváncsi volt, azt kérdezte Fodortól, tényleg ennyit kapott volna a pártja a megállapodás szerint? Először is, a szerződésben semmilyen ilyen szám nem szerepel- szögezte le válaszában Fodor Gábor, majd hozzátette: egy százalékos megoszlásról van szó, de határozottan szeretné visszautasítani, hogy őket azzal gyanúsítsák, hogy pénzért kötötték a szövetséget. Mi vagyunk azok, akik lemondtak a pénzről ebben a történetben- közölte. Mint mondta, azért döntöttek – egyhangúan – a kilépés mellett, hogy ne kelljen elvtelen kompromisszumokat kötniük. „Hagyjuk ezt a pénz dolgot”- tette hozzá a párt elnöke.

Hírdetés

Arról is beszélt, hogy zaftos részleteket nem szeretne megosztani a történtekről, mivel nem akarja, hogy az ellenzéken „kajánkodjon” bárki is, épp elég nehéz helyzetben vannak most.

Nem kellene a mandátumot visszaadni? – vetette fel Rónai Egon. „Miért kéne visszaadni? Ez a Liberálisok mandátuma”- válaszolta Fodor Gábor, majd kifejtette, hogy a három párt közötti megállapodás lényege volt, hogy ez a parlamenti hely őket illeti, amiért szerinte meg is dolgoztak. „Mi is hoztunk százalékokat”- magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a hírek szerint maga a megállapodás sem jogszerű, Fodor azt válaszolta, hogy a szerződésben az állt, hogy a pénzügyi támogatást úgy kellett volna a jövőben rendezni, hogy az a hatályos jogszabályoknak megfeleljen.

Szabó Tímea azon kijelentésére, hogy Fodor egy politikai élősködő, a Liberálisok elnöke úgy reagált: ez is mutatja szerinte, hogy milyen személyes indulatokat keltett a bejelentésük. Hozzátette: Bősz Anett ennél jóval nagyobb méltósággal viselte, hogy pénzügyi és parlamenti lehetőségektől esik el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »