Fodor Gábor úgy tesz, mintha politikai tényező lenne

Fodor Gábor úgy tesz, mintha politikai tényező lenne

A Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt – Liberálisok vezetői a hétfői napon megerősítették azon szándékukat, hogy közösen indulnak a 2018-as országgyűlési választásokon és közösen támogatják Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet – olvasható a pártok közös közleményében.

Mint írták, Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor egyetértenek abban, hogy csak széleskörű együttműködéssel van esély a Fidesz leváltására, ezért arra kérik a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy csatlakozzanak az együttműködéshez.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a három párt vezetője olyan közös választási felhívás kidolgozására tett javaslatot, amelynek középpontjában a demokratikus, európai és szolidáris Magyarország helyreállítása és megerősítése áll. Hozzátették: a magyar társadalom többsége elégedetlen az Orbán-kormány mindent központosító, korrupt politikájával, és a változás érdekében együttműködést várnak az ellenzéktől.

„2018-ban együtt fogjuk felszámolni az illiberális államot!” – fűzték hozzá.

A közlemény némileg félrevezető lehet, hiszen a közös indulás aligha jelent közös listát. Ebben az esetben ugyanis 15 százalékot kellene elérniük.

Szombaton Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a szocialisták budapesti választmányi ülésén azt mondta, hogy „a tavaszi választáson csak azok a szavazatok eredményezhetnek változást, amelyeket az MSZP–Párbeszéd által létrehozott nyitott szövetségre adnak le, minden más voks a jelenlegi kormánypártokat támogatja”.

http://mno.hu/

Korábban beszámoltunk arról, hogy értetlenséget és felháborodást okozott a szocialista párton belül, hogy Molnár Gyula pártelnök egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón egyszerűen bejelentette: közös listával vág neki a választásoknak az MSZP és a Párbeszéd. Egy ilyen lista ugyanis azt jelenti, hogy nem 5, hanem 10 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy egyáltalán bekerüljenek a következő Országgyűlésbe.

A szocialisták ugyanakkor a liberálisokkal hagyományos értelemben vett választási szövetséget nem kötnek, vagyis nem lesz közös lista. Már csak azért sem, hiszen a mérhetetlen támogatottságú Magyar Liberális Párt logójának felvétele a szavazólapra azt jelentené, hogy újabb öt százalékkal emelkedik a parlamenti bejutási küszöb.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »