Fokozatosan újul meg a sajógömöri evangélikus egyház parókiája

Fokozatosan újul meg a sajógömöri evangélikus egyház parókiája

SAJÓGÖMÖR. Rövid idő alatt látványos felújításon ment keresztül a sajógömöri evangélikus egyház parókiájának épülete. Ajtók, ablakok, belső munkálatok, a kert rendezése és nem utolsósorban a gyülekezet megújítása is megtörtént az elmúlt pár évben – nyilatkozta Lóczy Tibor lelkészi munkatárs.

"2017-ben a nyílászárók cseréje már elkerülhetetlen volt, az épület hőháztartása szempontjából is, illetve a kor már megtette a magáét, a régi ablakok nagyon rossz állapotban voltak. Egy pályázatnak köszönhetően két millió forint támogatásban részesült a Cappella Polgári Társulás, amelyből meg tudtuk valósítani ezt a beruházást" – mondta portálunknak Lóczy Tibor.

A polgári társulás az elmúlt évben Magyarország kormánya hathatós támogásának köszönhetően újította fel – részben – a parókia épületét. Az evangélikus gyülekezetet többszöri alkalommal támogatta Magyarország Kassai Főkonzulátusa is. 

A polgári társulás célja nemcsak a parókia gondozása, renoválása, de egyik fő célkitűzése a fiatalok keresztyén hitre való nevelése, valamint Sajógömör és a szomszédos települések lelki megújjulásában történő segítségnyújtás is. Számtalan lehetőséget biztosítanak a gyülekezeti tagok számára  összejöveteleiken, különféle táborokat szerveznek a gyerekeknek, de a legfontosabb talán a missziós nap, amikor a Felvidék evangélikus  gyülekezeteiből – és magyarországi gyülekezetekből is – több tucatnyian érkeznek Sajógömörre.

"Úgy gondoljuk, hogy évente egyszer jó találkozni, kicsit megismerni egymás gondjait, bajait, örömeit, fájdalmait, mert a hétköznapi életben ilyenből is, olyanból is van. Feladatunknak tartjuk Isten ígéjében átgondolni azt, hogy mi is a küldetése ma egy keresztyén embernek, és nagyon jó, amikor látjuk azt, hogy máshol is van élet, táborok. Fontos, hogy ki hogyan harcolja meg a mai világban a hit harcát, ami nem könnyű, de ha Jézus Krisztusra figyelünk, és az ő keresztjére, akkor van esélyünk, hogy a követését is tudjuk vállalni" – mondja Lóczy Tibor lelkészi munkatárs.

Szlovákiában a magyar ajkú evangélikus hívek száma mintegy 8-10 ezer fő, akik többnyire szórványban élnek Pozsonytól egészen a keleti végekig. A komáromi és dunaszerdahelyi közösségeken kívül éppen a gömöri az, ahol még tömbgyülekezetről beszélhetünk. A 25 magyar közösség szolgálatát  két magyar lelkész végzi, illetve Lóczy Tibor személyében új lelkészi munkatárssal bővült a felvidéki misszió. Ő az első, akit a Magyarországi Evangélikus Egyház határon túli szolgálatra készített fel.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »