Földalatti atomrobbantásra készül Kim Dzsongun?

Földalatti atomrobbantásra készül Kim Dzsongun?

Újabb, közepes hatótávú ballisztikus rakétát lõtt fel Észak-Korea kedden: az átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott. A kommunista ország legújabb akciójával kapcsolatban egyebek mellett Kína és Oroszország is megfogalmazta aggályait, Japán pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, amely elítélte Észak-Koreát.

Ha az ember folyamatosan követi az eseményeket, láthatja, hogy egy bizonyos eszkalálódás tapasztalható, hiszen a koreaiak minél nagyobb hatótávolságú rakéták kilövésére törekszenek – mondta el Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértõ az M1 hírcsatornán szerda reggel, majd hozzátette: céljuk minden bizonnyal a 12 ezer kilométer hatósugarú, interkontinentális ballisztikus rakéta elérése, ami már komoly fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra nézve.

Persze Dél-Koreának és Japánnak már a most kilõtt, 5000 kilométeres lõtávolságú rakéta is fejfájást okozhat, ráadásul 2009 óta egyetlen rakéta sem repült át egy ország felett. Aggasztó lehet a kérdés, miszerint hogyan reagálna a magát fenyegetve érzõ Japán, ha egy nem túl pontos észak-koreai rakéta eltalálná.

Kísérleti atomrobbantás

A Koreai Munkapárt elnöke jelenleg nyilván arra vár, hogy kiderüljön, miként reagál akcióira a nyugat, illetve Dél-Korea és Japán, melyet követõen nem kizárt, hogy egy földalatti atomrobbantást hajt majd végre.

Észak-Korea így kívánja bizonyítani, hogy immáron ilyesmire is képes, még ha az atomtöltet rakétára való felszerelésének technikájával egyelõre nem is rendelkezik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »