Folytatódik a német tragikomédia: még azt is elutasítják, hogy magukat igazolni tudó – és főleg akaró – "menekülteket" fogadjanak be

Csak a személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmánnyal rendelkező menedékkérőket engedné be Németországba a Keresztényszociális Unió (CSU), az Angela Merkel vezette kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja.

A CSU szerdán nyilvánosságra került elképzelése szerint a jogállamisághoz az is hozzátartozik, hogy az ország határán csak olyan ember kelhet át, aki tudja igazolni magát.

Az pedig nem lehet kifogás a belépésre jelentkező személyektől, hogy a hazájukban uralkodó állapotok miatt nem tudtak iratokat kiváltani, vagy menekülés közben elvesztek a papírok, hiszen ideiglenes iratokat a Németországgal szomszédos biztonságos országokban is be lehet szerezni, ezért meg kell tagadni a belépést mindenkitől, aki iratok nélkül érkezik – idézett a Passauer Neue Presse című lap a párt álláspontját összefoglaló dokumentumból, amelyet a CSU-s parlamenti (Bundestag) képviselők csoportjának hagyományos évnyitó tanácskozásán véglegesítenek majd.

A Vízkereszt napján (január 6.) kezdődő értekezlet napirendjére vett határozati javaslat szerint a papírok szándékos megsemmisítése vagy elhagyása és a hamis személyazonossági adatok közlése gyakran ellehetetleníti a menekültügyi eljárást, és ezt "jogállamunk nem fogadhatja el többé, ha tartósan jogállam akar maradni".

A dokumentumban az is szerepel, hogy a menekülthullám ugyan csillapodott, de a menedékkérők számának "tartós csökkentése és korlátozása" még nem valósult meg, pedig csak ennek révén lehet megfelelni a "biztonság és az emberséges befogadás igényének".

Rendőrségi becslések szerint a Németországba belépő menedékkérők 70-75 százaléka nem rendelkezik papírokkal, a CSU javaslatának megvalósítása így azt jelentené, hogy 100 menedékkérőből legfeljebb 30-at engednének be az országba.

A CDU részéről szerdán senki nem jelezte, hogy támogathatják a testvérpárt felvetését. Armin Laschet, a CDU egyik alelnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva közvetve elutasította azt. Rámutatott, hogy a CDU decemberi kongresszusán a menekültpolitikáról elfogadott határozatban nem szerepel, hogy bárkit is visszafordítanának a határon, és azt mondta, szerinte a testvérpártok egyetértenek abban, hogy mindenkinek jogában áll menedékjogi kérelmet benyújtani, és elvárni a német államtól a kérelem elbírálását.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) élesen bírálták a bajor koalíciós társ felvetését, és szintén kiálltak amellett, hogy a papírok nélkül érkező menedékkérők esetében is le kell folytatni a menekültügyi eljárást. A CSU szinte naponta áll elő új követelésekkel, amivel bizonytalanságot kelt, ez pedig "nem felelős magatartás, és csak a menekültekkel szembeni ellenérzéseket erősíti" – mondta Katarina Barley, az SPD főtitkára.

A CSU-s képviselők csoportja (CSU-Landesgruppe) 40. alkalommal tart évnyitó értekezletet, amelyen most először a testvérpárt CDU elnöke, Angela Merkel kancellár is részt vesz majd. A bajorországi Wildbad Kreuth-ban január 8-ig tartó tanácskozáson a menekültválság a kiemelt téma, a meghívott előadók között van Frank-Jürgen Weise, aki egyszerre a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) és a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »