Forrnak az indulatok a jobboldali AfD sikere miatt

Forrnak az indulatok a jobboldali AfD sikere miatt

Németországban azonban sokan nem örülnek annak, hogy az AfD bejutott a Bundestagba. Százak tüntetnek a jobboldali párt ellen Berlinben, Kölnben és Frankfurtban is.

In Frankfurt, Köln und Berlin protestieren Hunderte gegen den Einzug der AfD in den Bundestag https://t.co/86Q8ZYNeer via @freie_presse pic.twitter.com/ionwXnRqnd

— dpa·live (@dpa_live) 2017. szeptember 24.

Jörg Meuthen, az AfD egyik vezető politikusa este a tévében próbált védekezni a pártját ért bírálatokkal szemben:

„az AfD azt követeli, hogy a német Bundestag a német emberekért politizáljon. A német emberek közé számítjuk azokat is, akik bevándorló hátterűek, dolgoznak és tiszteletben tartják a törvényeket. Nem fogjuk eltűrni az idegengyűlöletet”.

Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a televíziós vitafórumon egyenesen Merkelt tette felelőssé azért, hogy az AfD bejutott a Bundestagba. Schulz szerint a kancellár „rendszerszerűen megtagadta” a vitát a „demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal” között, és ezzel „vákuum” keletkezett, amelybe benyomult az AfD.

A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése „megérdemelt vereség”

Hírdetés

– mondta Martin Schulz. Azt mondta: pártja, az SPD feladata most az, hogy ellenzékben „stabilizálja a demokráciát”, és „erős bástyát” alkosson a „demokrácia ellenségeivel”, az AfD-vel szemben.

A CDU/CSU-tól jobbra álló AfD-nek 13,2-13,4 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben.

Alexander Gauland, az AfD listavezetője az exit pollok után azt mondta: Bundestag-pártként „hajtóvadászatot” indítanak Angela Merkel ellen, és „vissza fogják szerezni az országot” a németeknek. A párt közben azt is bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik Merkel menekültpolitikája miatt.

Frauke Petry, az AfD elnöke Gandhit idézte a Twitteren:

„Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, később harcolnak ellened, majd győzöl.”

Míg a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder közleményben gratulált Merkel győzelméhez, és méltatta a kancellárt, addig az AfD bejutását „visszataszítónak” nevezte. Szerinte a párt

„egy szégyenteljes reakciós szervezet, amely Németország múltjának legszörnyűbb szakaszát idézi és be kellene tiltani, most lehetőséget kapott arra, hogy a parlamentben képviselje hitvány programját”.

Fotó: Twitter


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »