Főszerepben a vidék innovációja

Főszerepben a vidék innovációja

A Ginopon belül hamarosan lezárul a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét kombinált hiteltermékkel támogató pályázat.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül egy hónap múlva zárul le a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét kombinált hiteltermékkel támogató pályázat (Ginop-2.1.2-8.1.4). A programon belül kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok kérhetnek innovatív fejlesztéseikre legfeljebb 500 millió forintos támogatást, a kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium azonban kizárólag Pest megyén kívül működő igénylőket vár. Azok a fejlesztések részesülhetnek a forrásból, amelyek eredményeként új termék, szolgáltatás vagy technológia jön létre.

Bár a felhívás több mint egy éve elérhető, nem sikerült még lekötni a konvergenciarégiókban működő vállalkozásoknak a felkínált 120 milliárdos keretösszeget.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerint ennek az lehet az oka, hogy a pályázatba bekerült számos fék, amely nehezített pályára állítja a jelentkezőket, és leginkább olyan vállalkozások számára nyitja meg a kapukat, amelyek már a beadáskor jelentős tőkével, kapacitásokkal rendelkeznek. Míg a korábbi kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos Ginop-pályázatoknál néhány hónap alatt akár hét-nyolcszoros túljegyzést is lehetett tapasztalni, addig most, egy évvel az indulás után még a keret felét sem érték el a támogatói igények.

A szakértő nehezítésként értelmezi, hogy a tervezett projekt költségvetésének csak a harmada költhető beruházásra, a büdzsé döntő többségét bérekre vagy alapanyagokra kell fordítaniuk a pályázóknak. De mivel a kiíró szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, a kisebb bérből, alacsonyabb létszámmal dolgozó vállalkozások gyorsan kieshetnek a versenyből. Papadimitropulosz szerint a korábbi felhívásokkal szemben az elnyerhető támogatás mértéke is csökken, ami főként a nagyobb méretű vállalatoknak hátrány. Korábban egy közepes vagy nagyvállalat akár 50-60 százalékos támogatást is kaphatott, ez az arány most mindössze 35-45 százalék.

A pályázat másik különlegessége a Via Credit ügyvezetője szerint, hogy a vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódik egy kedvező kamatozású kölcsön, amelyet kötelező felvenni. A kamat ugyan 2 százalék, de elég nehezen magyarázható meg a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások menedzsmentjének, hogy miért is szükséges nekik hitelt felvenniük. Összességében, a korlátozások és buktatók ellenére azonban jó lehetőségnek tartja ezt a pályázatot a szakértő, kiemelve, hogy idén talán ez az utolsó esély, amikor a nagyobb méretű vállalkozások 500 milliós támogatást hívhatnak le.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is kiírt január 9-én három pályázatot innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztésére. Ezek hiánypótló lehetőséget biztosítanak a közép-magyarországi régiónak: akár a mikrovállalkozások is százmillió forintos támogatási forráshoz juthatnak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »