Franciaország világörökségnek jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit

Franciaország világörökségnek jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit

Ezek a partvidékek „a szabadságért és a békéért vívott harc nyomait viselik magukon” – fejtette ki az indoklásban a párizsi kulturális miniszter.

A második világháborúban az úgynevezett D-napon, 1944. június 6-án az angolszász szövetséges csapatok új frontot nyitottak a Németország által elfoglalt Franciaország partjainál. A hadtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként számon tartott esemény döntő jelentőséggel bírt a világháború kimenetele szempontjából.

A D-nap elnevezés a Day-nap rövidítése, amit az amerikai hadseregben olyan esetekben alkalmaztak, amikor a hadművelet időpontja még nem volt kitűzve vagy azt titokban akarták tartani. A La Manche-csatorna Caentől északra és északnyugatra lévő 80 kilométeres partszakaszán a mai napig láthatóak a harcok nyomai, egy kikötő és a német bunkerek maradványai.

Normandia már régóta szeretné, hogy felkerüljön a világörökségek listájára ez a partszakasz. A felvételről a döntést a világörökségi bizottság fogja meghozni valószínűleg 2019-ben. Ebben 21 ország képviselteti magát, amelyeket a világörökségi egyezmény összeg tagjából álló közgyűlés választja ki.

MTI/teraz.sk

Nyitókép: Imgur.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »