Független jelölt nyerte a chilei elnökválasztás első fordulóját

Független jelölt nyerte a chilei elnökválasztás első fordulóját

A 67 éves Piñera, aki 2010-14 között már volt elnök, a szavazatok 36,6 százalékát szerezte meg. A 64 éves Guillier független szenátor pedig, aki a Michelle Bachelet vezette balközép kormánykoalíció jelöltje, a voksok 22,6 százalékát kapta meg.

Sebastián Piñera
Forrás: AFP

Beatriz Sanchez újságíró, akinek Frente Amplio nevű pártjában zöldek, liberálisok és szélsőbaloldaliak is vannak, 20,2 százalékos eredményt ért el. A negyedik a jobboldali José Antonio Kast lett 7,9 százalékkal. Rajtuk kívül még négyen indultak az államfői tisztségért.

A baloldal töredezettsége Piñerának kedvezett az első fordulóban, kérdés, hogy a másodikban lesz-e összefogás Guillier mögött. Piñerán kívül még nem volt Chilének jobboldali elnöke Augusto Pinochet 1990-ben véget ért diktatúrája óta.

Az elnökválasztás mellett parlamenti választásokat is tartottak: a képviselőház mind a 155 tagját és a szenátus egy részét választották meg. A szavazásra jogosultak száma 14 millió, a részvételi arány azonban csak 46 százalékos volt becslések szerint, ami arra utal, hogy az emberek – mind a bal-, mind a jobboldalon – kiábrándultak a politikusokból a dél-amerikai országban a sorozatos korrupciós botrányok miatt. Vannak politikusok, akik emiatt felvetették, hogy újra legyen kötelező a szavazás, mint 2012 előtt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »