Független képviselők csökkentenék a kisvállalkozók járulékait

Független képviselők csökkentenék a kisvállalkozók járulékait

POZSONY. Jozef Mihál és Miroslav Beblavý független parlamenti képviselők enyhítenék a vállalkozók terheit, benyújtották a törvényhozásba a társadalombiztosítási törvény módosítására irányuló indítványukat, melynek értelmében a jövő évtől csökkentenék a vállalkozók minimális járulékait.

Javaslatuk szerint a minimális járulékot Szlovákiában a két évvel ezelőtti minimálbérből kiszámított kivetési alap 30 százaléka alapján határoznák meg, jelenleg kivetési alapul a két évvel ezelőtti minimálbér ötven százaléka szolgál. „Az előterjesztett javaslat a társadalombiztosítási járulék legkevesebb havi 6, illetőleg évi 756 euróval való csökkentését jelentené” – nyilatkozták az ellenzéki képviselők.

Nyugdíjjogosultság

Ha azt feltételezzük, hogy a 2017. évi átlagbér megközelítőleg 950 euró lesz, a társadalombiztosítási járulék kiszámításához szükséges minimális kivetési alap önálló vállalakozók (SZČO) esetében az indítványozók szerint 285 euró lenne, a társadalombiztosítási járulék havi minimális összege 94,50, az évi pedig 1 134 euró.

„A jelenlegi érvényes jogállás szerint a 2019. évi minimális kivetési alap 475 euró, a társadalombiztosítási járulék minimális összege pedig megközelítőleg havi 157,50, illetőleg évi 1 890 euró lenne” – figyelmeztet Mihál és Beblavý.

Az ellenzéki képviselők azért is javasolják a minimális kivetési alapnak az átlagfizetés 30 százalékára való csökkentését, mert a nevezett minimális alap mellett az önálló vállalkozó továbbra is jogosult lehetne a minimálnyugdíjra. A minimális társadalombiztosítási járulék csökkentése a társadalombiztosítási járulékot önként fizető személyekre is vonatkozna.

„Esetükben a döntés saját kezükben van, elfogadják-e a minimális kivetési alapot vagy megtartják a magasabbat” – vélekedtek az ellenzéki képviselők.

Megemelkedett az átlagfizetés

Amennyiben csökkenne a társadalombiztosítási járulék fizetését előirányzó minimális kivetési alap, csökkenne az önálló vállalkozók Szociális Biztosítóval (SP) szembeni biztosítási kötelezettsége megítélésére szolgáló jövedelemhatár is. 2019. július 1-től a kötelező társadalombiztosítás csak azokra az önálló vállalkozókra vonatkozna, akiknek vállalkozásból származó évi jövedelme 2018-ban meghaladná a 3 420 eurót. Mindemellett ugyanezen év július elsejétől a bruttó jövedelemhatár 5 472 euró lenne.

Az egyéni vállalkozók minimális társadalombiztosítási járulékai az idei év januárjától 4,81 euróval 151,16 euróra emelkedtek, ugyanis a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) adatai szerint a 2016-os évben az átlagfizetés Szlovákiában 3,3 százalékos növekedést mutat, vagyis 912 euróra emelkedett.

Az önálló vállalkozók társadalombiztosítási járuléka kivetési alapjának meghatározása ugyanis az alkalmazottak bruttó átlagfizetésének fejlődésétől függ, tehát ennek függvényében 2018 januárjától a kivetési alap is módosult, vagyis 3,3 százalékkal 456 euróra emelkedett. A vállalkozók a módosított társadalombiztosítási járulékot első alkalommal a 2018. évi január hónap után kell, hogy befizessék, mégpedig legkésőbb 2018. február 8-ig. Szlovákiában megközelítőleg 133 ezer önálló vállalkozó fizet minimális társadalombiztosítási járulékot.

Robert Fico kormánya a 2013-as év kezdte óta az önálló vállalkozók minimális kivetési alapját az eredetileg 44,4 százalékos szintről a két évvel ezelőtti átlagfizetés 50 százalékára emelte, tehát ily módon az önálló vállalkozók minimális kivetési alapja 2018-ban eléri a 456 eurót.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »