Futball akadémia épül Rimaszombatban?

Futball akadémia épül Rimaszombatban?

A miskolci DVTK Futball Akadémia a közelmúltban ajánlattal fordult Rimaszombat városa és a helyi futball klub (MŠK) vezetésőségéhez egy közös futball akadémia létrehozása céljából.

Sokunk előtt ismert a magyar kormány azon törekvése, hogy uniós források felhasználásával futball akadémiákat hozzon létre, megteremtve ezzel egyrészt a feltételeket a minőségi utánpótlás nevelés számára, másrészt emelve a futball infrastrukturális bázisának a színvonalát. Ezen szándékát a magyar kormány határon átnyúló kapcsolatok révén is igyekszik nyomatékosítani.

4 millió euró közvetlen befektetés

A magyarországi érdeklődők alapos felmérést végeztek a szlovákiai oldalon, melynek eredményeként Rimaszombatra esett a választás. El is kezdődtek a felek közti tárgyalások a lehetséges együttműködésről. Szándéknyilatkozat készült, amely szerint a magyar félnek 51 százalék, Rimaszombatnak 49 százalék részesedése lenne a megalakuló új vállalatban. A magyar fél legalább 4 millió euró befektetését vállalta magára a helyi futball-infrastruktúra fejlesztésébe, míg Rimaszombat a meglevő létesítményeit adná, amivel a város jelenlegi kiadásai tovább nem növekednének.

A képviselőtestület húsvét előtt foglalkozott a tervezettel, és nagy többséggel jóváhagyta azt. Álláspontjuk szerint az együttműködés előnyös, mellyel Rimaszombat csak nyerhet. Erről Miroslav Bitala helyi képviselő tájékoztatta a Körkép.sk-t, aki egyben a tervezet előkészítésével megbízott személy is a város részéről.

Rimaszombatban várják a beruházást

Bitala érdeklődésünkre elmondta, hogy Rimaszombatban nagy szükség van az ilyen beruházásra. A befektetés sokat jelentene nemcsak a stadionfejlesztés, hanem a stabil szakmai háttér megteremtésében is. Bár a város futball bázisa nem mondható rossznak, további fejlesztésekre van szükség, hiszen a működési feltételek évről-évre változnak, növekednek.

Rimaszombatban a futball nagy népszerűségnek örvend. A klubnak 250 aktív futballistája van, ebből 220 gyerek, 15 ifjúsági focista, 15 pedig felnőtt korú. Ezen kívül van 30 edző és asszisztens. Említést érdemel, hogy az U15-ös csapat a közelmúltban városi kitüntetésben részesült Tornalján, ahol a múlt év legjobb sportolóit értékelték.

„A sportklubunkban aktívan tevékenykedő személyek összlétszáma 309” – mondta a Körképnek Bitala.

Akadémiai háttér épülhet

A klub az utóbbi években 30 ezer eurót kapott fejlesztésre, amit az öltözők rendbetételére fordítottak. Ennek ellenére még legalább 800 ezer euróra lenne szükség a legégetőbb javítások elvégzésére, de erre sajnos nem lát esélyt.

„Gyerekcsapatunk az első osztályban futballozik. Célunk az ifjúsági akadémia kiépítése, melyben az ifjúsági csapatok is részt vennének. Az A-csapatunk pedig minimum II. ligát játszana. A gyerekek meccseit jelenleg is 400 – 450 néző látogatja. Persze, ez messze elmarad a korábbi átlagos ötezres nézőszámtól, amikor még Rimaszombat a csúcson focizott.” – mondja nosztalgiázva Bitala.

A Körkép kérdésére, hogy lesz-e haszna a vidék focijának az akadémiai háttérből, Bitala elmondta, hogy az egyeztetéseik értelmében a vidék focijának arányos fejlesztése szerves része lesz a programnak. Beszélt arról is, hogy a nagy múlttal rendelkező Ajnácskő is szakmai és anyagi támogatásra számíthat. Lehetőségeik szerint pedig támogatni fogják az új klubok megalakítását is a környékbeli falvakban.

„Őszintén remélem, hogy a felek jó szerződést kötnek, melyen sok fog múlni. Véleményem szerint nem szabad az egész mögött politikai összefüggéseket keresni, hiszen ez nem erről szól. A józan gondolkodású emberek többségben vannak. Ha sport, legyen sport!”  – fogalmazott Bitala.

A Körkép.sk megkérdezte Cziprusz Zoltán (MKP) városi képviselőt is a tervezett beruházásról:

„A képviselőtestület jóváhagyta az iránytervezetet, elkezdhetünk dolgozni a konkrét szerződésen. Sajnos az egyik képviselő megpróbálta nemzetiségi területre terelni a kérdést, de ez nem sikerült neki. Tudni kell, hogy a környező városok sorban állnak az ilyen befektetésért, ha nekünk nem kell a kínálat – viszik mások. Azt pedig nem engedjük” – zárta Cziprusz.

Mede Géza  

Képek: A szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »