George Szirtes: Magyarország átlép egy határvonalat

Ez veszélyes. Magyarország a totális autokrácia szélén áll – írta a brit The Guardian véleményrovatába George Szirtes. A Budapesten, Szirtes Gábor György néven született, majd nyolcéves korában, 1956-ban családjával emigrált költő és műfordító jelenleg Angliában él, onnan elemezte a magyarországi belpolitikai helyzetet.

Szerinte a Fidesznek nincsen kompetens ellenzéke, a kormánypárt pedig mindig Soros Györgyért nyúl vissza, ha ellenségképre van szüksége – ahogy azt tette a hódmezővásárhelyi vereséget követően is.

Mint írta, Orbán a „független” címke alól őt kritizálókat Soros jelöltjeinek tartja, akik készek a milliárdos állítólagos akaratát is végrehajtani, például a migráció tekintetében. Szirtes úgy gondolja, a kormányfő megfélemlíti ellenfeleit, kezében vannak a civil intézmények, és sikeresen bezáratta az ellenzék fő újságját, a Népszabadságot.

– Magyarországon sok sebet ejtett a történelem: háborús vereségek, invázió és elnyomatás; forradalmak; szövetségesek árulásai; és mindezek felett a katasztrofális trianoni békeszerződés 1920-ból, amely feldarabolta az országot és a népességet egyaránt. Csak egy erős vezető védhet meg bennünket, mondja a nacionalista ösztön – írta cikkében Szirtes.

A szöveg végén megemlítette Orbán március 15-i szavait is, amelyek szerint erkölcsileg, politikailag és jogi úton is elégtételt fognak venni a jövő vasárnapi választásokat követően. – Az ország – bár Európa többi részéből annyira nem látható – átlép egy határvonalat – szögezte le a költő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »