Gulyás Gergely: nem az a lényeg, hogy mit írt Soros

Kerítésre szükség van, amíg tart a migránsválság – így vélekedett a Fidesz és az MSZP parlamenti frakcióvezetője is az RTL Klub Magyarul Balóval című vitaműsorának csütörtök késő esti adásában. Baló György műsorvezető kérdésére Gulyás Gergely, a Fidesz-frakció napokban megválasztott vezetője úgy vélekedett: amennyire ez előre látható, évtizedekig szükség lesz kerítésre, hiszen az EU-nak évtizedekig erős migrációval kell számolnia. Tóth Bertalan, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője szerint pártja sem bontaná le a kerítést.

Az itt megtekinthető vita során Baló György azon felvetésre, hogy a nemzeti konzultáció állításai nincsenek összhangban azzal, amit Soros "György" írt, Gulyás azt mondta, ebben "köztünk kedélyes egyet nem értés van". Tóth Bertalan pedig hangsúlyozta, hogy Navracsics Tibor is azt mondta, az Európai Bizottság előtt "Soros-terv" nincs napirenden. Gulyás később úgy fogalmazott, nem az az ügy lényege, hogy "mi az, amit Soros György pontosan leírt", hanem hogy "hogyan állunk a bevándorláshoz".

A nyugdíjak jobban emelkedtek, mint a reálbérek

A nyugdíjakról szólva Gulyás Gergely azt emelte ki, hogy Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta jobban emelkedtek, mint a reálbérek, így nőhetett a vásárlóértékük is. Tóth Bertalan viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy több tízezren csak havi ötven-hatvanezer forintos nyugellátást kapnak. A szocialisták kormányra kerülésük esetén visszahoznák a tizenharmadik havi nyugdíjat, és jobban emelnék a legalacsonyabb nyugdíjakat. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat a szocialista kormány vette el 2009-ben.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország teljesítménye, a gazdasági növekedés pártja kormányzása alatt akkora béremelést tett lehetővé, amely egyetlen évben még soha nem valósult meg a rendszerváltozás óta. Az orvosok bére például százötven, a tanároké pedig ötven százalékkal nőtt. A költségvetés egyensúlyban van, ami szintén nem volt elmondható az MSZP vezette kormányok időszakára, a foglalkoztatottak száma pedig hétszázhúszezerrel nőtt 2010 óta – sorolta a kormánypárti politikus. Tóth Bertalan ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az össztermékhez viszonyítva az egészségügyre vagy oktatásra fordított pénzek idén érték el a 2010-es szintet, miközben ezekre a területekre a környező országokba sokkal többet költenek.

Többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják – de mégis kik?

Tóth felvetette továbbá: vajon miért hagyják el több százezren az országot, miért tervezi a fiatalok negyven százaléka, hogy inkább külföldön próbál boldogulni, és miért maradnak orvosi ellátás nélkül egyes területeken az emberek? Az ellenzéki politikus szerint ennek oka a versenyképességet korlátozó állami korrupció és bürokrácia, továbbá hogy a Fidesz-kormány mindig azoknak ad többet, akiknek már amúgy is van. Gulyás Gergely a kivándorlással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy jelentősen mérséklődik, összességében már többen költöznek be az országba, mint ahányan elhagyják.

A paksi bővítés kapcsán Tóth Bertalan leszögezte, hogy kormányra kerülés esetén felmondanák a szerződést, kerül, amibe kerül, és "megkérdeznék az embereket", hogy szükség van-e a paksi fejlesztésre. Gulyás Gergely arra emlékeztetett, hogy 2009-ben még a szocialisták miniszterelnöke, Bajnai Gordon nevezte pártpolitika felett álló nemzeti ügynek a Paks II.-t. A kormánypárt frakcióvezetője szerint amennyire ezt ma meg lehet ítélni, hosszú távon is az atomenergia lesz a legolcsóbb, legbiztonságosabb és leginkább környezetbarát energiaforrás.

(MTI – MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »