Gulyás Gergely szerint ez lesz az EP-választások tétje

A kormánynak az emberi méltósággal élhető élet feltételeit kell biztosítania – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely Fidesz-alelnök, a Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt. Arról is beszélt, hogy a kabinetrendszer bevált, ezért – ha változtatásokkal is – de változatlanul kulcsszerepe lesz a döntések előkészítésében.

Növelte a kormányzati munka hatékonyságát a kabinetrendszer – fejtette ki Gulyás Gergely.

Hogyha a kabinetben egy előkészített döntés tekintetében összhang volt, egyhangúság volt, akkor utána az ennek megfelelő kormánydöntés az esetek több mint 90 százalékában megszületett” – fogalmazott a miniszterjelölt. Az érdemi döntési javaslat a kabinetben születik meg, és a kormányra már csupán a jóváhagyás hárul – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt, a stratégiai kabinet leendő irányítója a változásokról is beszélt az Arénában. Vélhetően a stratégiai kabinetnél marad a legtöbb ügy, azonban nevébe bekerül a családügyi kifejezés, jelezvén, hogy a terület kiemelt fontosságú lesz az új kormányzati ciklusban. Novák Katalin államtitkár lesz ezekben az ügyekben az előterjesztő – tájékoztatott Gulyás Gergely. A stratégiai és családügyi mellett gazdasági, nemzetstratégiai – Semjén Zsolt irányításával – és nemzetbiztonsági kabinet – Pintér Sándor vezetésével – segíti a kormány munkáját.

Megjegyezte, hogy az elmúlt szűk két év tapasztalatai szerint a kabinetrendszer segíti a minisztériumok működését, és a döntések előkészítettségét is javítja.

Gulyás Gergely az Arénában beszélt az új kormány politikai céljáról is.

„Továbbra is a polgári Magyarország, ami megfogalmazható olyan elvárásként is, hogy a polgári jólét lehetőségét szeretnénk mindenkinek biztosítani. Szeretnénk azt, hogy egy kultúrájában, nemzeti önazonosságában megerősöső, azt hosszútávon is megőrizni képes társadalom lenne Magyarországon.

– fogalmazott a miniszterjelölt. Ehhez elengedhetetlen a bérnövelés, hiszen azt szeretnék, ha a polgároknak lennének tartalékaik, és megengedhessék maguknak, hogy elmenjenek nyaralni. Gulyás Gergely szerint optimizmusra ad okot a tavalyi év és az idei első negyedév GDP-növekedési adata.

Gulyás Gergely szerint a jövő évi európai parlamenti válaszás tétje az európai identitás és biztonság. „Az, hogy a bevándorlás az európai parlamenti választások legfontosabb kérdése lesz, az szerintem vitán felül áll” – fogalmazott. Az Fidesz pártcsaládjának választási mottója: az Európai Néppárt megvédi önt. A közös cél a biztonságérzet helyreállítása és a valós biztonság garantálása – hangsúlyozta a miniszterjelölt.

Gulyás Gergely úgy látja, hogy a pártcsalád német szárnya is osztja ezt az álláspontot, a Néppártban azonban vannak – minimális társadalmi támogatottsággal rendelkező – neoliberális politikai közösségek is, főként a Skandináviából és a Benelux államokból.

– fogalmazott a politikus.

A pártcsaládon belüli, migrációt támogató pártok olyan marginális kisebbséget alkotnak – Gulyás Gergely szerint –, amitől az Európai Néppárt fő iránya – döntően a német CDU és CSU – is érzi, hogy jobb távolságot tartani, különben a saját választóik nem fogják őket támogatni. „Ma már szerencsére a migráció ügyében is igen közel állnak az álláspontok a magyar és a német kormány között, anélkül, hogy mi bármit is választottunk volna az álláspontunkon” – hangsúlyozta a miniszterjelölt, aki hozzátette, hogy a CSU-val kiváló, a CDU-val pedig kielégítő az együttműködés.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »