Gyááá more – Csökken a réz ára!

Alacsony forgalomban csökkent a réz ára, a többi ipari fémé pedig vegyesen változott Londonban kedden.

Az ipari fémek ára idén nagyjából egynegyedével csökkent a londoni fémtőzsdén (LME), mert a túlkínálat mellett a legfőbb fogyasztó Kína kereslete – a gazdasági növekedés ütemének lassulásával párhuzamosan – csökkent. A világban felhasznált cink nagyjából fele, a réznek a 45 százaléka, az ólomnak pedig a 40 százaléka esik Kínára, így a kínai gazdasági növekedés miatti aggodalmak erősen befolyásolják a nyersanyagárak alakulását.

A londoni fémtőzsdén az irányadó réz ára a legkeresettebb, három hónapos határidőre 0,2 százalékkal, tonnánként 4680,50 dollárra csökkent kedden.

Az alumínium ára ugyancsak 0,2 százalékkal tonnánként 1537,50 dollárra, a nikkelé pedig 0,8 százalékkal 8555 dollárra süllyedt.

Ugyanakkor a cink tonnánkénti ára 1,6 százalékkal 1579 dollárra, az ólomé 0,7 százalékkal 1756,50 dollárra, az óné pedig 0,1 százalékkal 14 545 dollárra növekedett, köszönhetően a dollár enyhe gyengülésének és a kőolajárak emelkedésének.

Az utóbbi időben támogatta az ipari fémek árát, hogy kínai és más nemzetközi bányaipari, illetve fémfeldolgozó cégek – köztük a Glencore svájci cégcsoport és az Alcoa amerikai alumíniumipari cég – a termelés visszafogásáról döntöttek. Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy nem valószínű így sem a túlkínálat gyors megszűnése.

“Arra számítunk, hogy csak a jövő év második negyedében lesz valamiféle fundamentális javulás” – mondta Helen Lau, az Argonaut Securities nevű ausztrál brókercég elemzője.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »