Gyanúsítottként hallgatták ki Szegedi Csanádot

Üzletszerűen, társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző személy által elkövetett vesztegetés bűntette és részben felbújtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki Szegedi Csanád volt európai parlamenti képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügyészség honlapján megjelent hír szerint a hatóság az OLAF ajánlására indított nyomozás során szerdán, egy házkutatást követően került sor Szegedi Csanád gyanúsítotti kihallgatására.

A közölt megalapozott gyanú szerint Szegedi a 2009-től 2014-ig terjedő ciklusban európai parlamenti képviselőként többféle módon, az EU illetékes szervét megtévesztve, visszaélt az EP-től igénybe vehető költségtérítésekkel, illetve a parlamenti asszisztensek alkalmazásával.

A költségvetési csalás cselekményével az EP-nek a megalapozott gyanú szerint 143 364 500 forint vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

A gyanú szerint a költségtérítéseket illetően számos esetben – a repülőút költsége helyett – Szegedi Csanád a gépjárművel történő utazás lényegesen magasabb költségét számolta el, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával.

A látogatócsoportok fogadásával kapcsolatban öt esetben lényegesen magasabb költséget fizetett ki az EU Szegedi közreműködése folytán. Az egykori képviselőt azzal is gyanúsítják, hogy több személy esetében, valótlan okiratok felhasználásával, fiktív módon parlamenti asszisztenseket alkalmazott, illetve soha el nem készült kiadványok költségeit igényelte valótlan okiratok felhasználásával.

A gyanú szerint emellett Szegedi Csanád két parlamenti asszisztens alkalmazását annak ellenében intézte el, hogy az illetményükből az egykori képviselő részére meghatározott összeget visszaadtak.

Szegedi Csanád a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik.

mh


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »