Gyarmati: a másik oldal is elkezdett terroristaként viselkedni

Gyarmati: a másik oldal is elkezdett terroristaként viselkedni

LONDON, BUDAPEST. Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfõ hajnalban London északi részén, egy mecset közelében, a jármû vezetõjét õrizetbe vették. Gyarmati István biztonságpolitikai szakértõ szerint növelni kellene a rendfenntartó erõk létszámát és erejét.

A Scotland Yard végleges adatai szerint egy ember meghalt a hétfõi támadásban, kilenc sérültet kórházba szállítottak. Theresa May brit miniszterelnök kijelentette: az iszlámgyûlölet is ugyanolyan szélsõséges jelenség, mint a terrorizmus bármely egyéb indítéka.

Belefáradhatunk a terrorizmusba 

Gyarmati István a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában azt mondta: a terrorizmus alapjait kell felszámolni, ám az a veszély sajnos fennáll, hogy lassacskán beépül az életünkben, az emberek és a hatóságok pedig „elfáradnak”.

Ugyanakkor látható, hogy nagy sikereket már nem tudnak elérni a terroristák – emelte ki.

Még több autóval elkövetett terrorakcióra kell készülni

Láthatóan nagyon népszerû a terroristák körében az autó mint a merénylet eszköze, ezért valószínû, hogy a jövõben még több ilyen akció lehet – mondta Gyarmati. A szakértõ szerint nagyon egyszerû az autót fegyverként alkalmazni, ezért valószínû, hogy nem hagynak fel vele a terroristák.

Szólt arról is, hogy jelenleg nemcsak Európában, de az egész világon a valaha volt legmagasabb a terrorfenyegetettség. Ennek hátterében a globalizáció, és a muzulmán vallás "kifacsarása" áll – tette hozzá.

A másik oldal is elkezdett terroristaként viselkedni 

A hétfõi nap nyugtalanító jellegzetessége azonban az, hogy a másik oldal is elkezdett terroristaként viselkedni – fogalmazott Gyarmati István, aki szerint most a legfontosabb az lenne, hogy meggyõzzék azokat, akik terrorcselekményre, bosszúra készülnek, hogy ne tegyék. Kiemelte: az ilyen akciókhoz nem kell különösebb elõkészület, és még arra sincs idõ, hogy esetleg meggondolják magukat.

Növelni kell a védelmet 

A rendfenntartó erõk létszámát és erejét növelni kellene a szakértõ szerint, hogy a készültség szintjét fenn tudják tartani. A szakember azt is mondta, a technikai eszközöket is fejleszteni kellene akár a Földközi-tengernél, és így megoldható lenne a 24 órás megfigyelés, például drónokkal.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »