Gyengén haladnak a Brexit-tárgyalások

Egyik főbb kérdésben sem sikerült "érdemi előrelépést" elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti, harmadik fordulóján – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben.

Az egyeztetéseket lezáró sajtóértekezleten Barnier rámutatott: messze van még az, hogy a kereskedelmi tárgyalások megkezdését javasolhassa a brüsszeli testület a Brexit után bennmaradó “huszonhetek” vezetőinek.

Elmondta, a mostani fordulón bizonyos kérdésekben sikerült továbblépni, áttörés azonban nem született egyik területen sem.

A főtárgyaló ezúttal is figyelmeztetett az idő szorítására, mint mondta, minden egyes nappal közelebb kerülünk az Egyesült Királyság kilépéséhez, amely várhatóan 2019. március 29-én fog megtörténni.

A britek máshogy látják

Több területen is konkrét előrelépés történt az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti fordulóján, a felek között azonban továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek – közölte David Davis brit Brexit-ügyi miniszter csütörtökön Brüsszelben.

Az egyeztetéseket lezáró sajtótájékoztatón Davis arra kérte az Európai Bizottságot: bizonyos kérdésekben mutasson nagyobb rugalmasságot annak érdekében, hogy felgyorsíthassák a tárgyalásokat. A brit megközelítés jóval “rugalmasabb és pragmatikusabb”, mint az unióé – tette hozzá.

Kijelentette továbbá, hogy országa eleget fog tenni a nemzetközi kötelezettségeinek, és nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelességeinek is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »