Gyöngyöspata: a gárdafantom felgyújtja azon cigányok házait, akik be akarnak költözni a magyarok közé

Gyöngyöspata: a gárdafantom felgyújtja azon cigányok házait, akik be akarnak költözni a magyarok közé

Szenteste gyújtották fel egy cigány család házát Gyöngyöspatán, mert a magyarok (divatos szóhasználattal: a "nem romák") lakta településrészre akartak beköltözni – állítja a Roma Sajtóközpont. Azt írják, "a helyiek szerint" az elmúlt években ez a hatodik hasonló eset, de sosem derült fény a tettesek kilétére. Alább folytatódik a cigány sajtóközpont cikke, melynek – ebben egészen biztosak vagyunk – minden szava igaz.

Míg mások az ajándékbontással és bejglimajszolással töltötték idejüket, addig egy gyöngyöspatai roma család szentestéje rémálommá vált: néhány hete megvásárolt házukat ismeretlenek valószínűleg Molotov-koktéllal felgyújtották.

A neve elhallgatását kérő család a felújításra váró parasztházat a Heves megyei település központi részén vásárolta meg, ami valakinek szúrhatta a szemét, mert a kapura néhány nap után ismeretlenek „Meghalsz!!!” feliratot festettek. Bár a mocskolódást eltüntették, a kedélyek nem csillapodtak, mert egy héttel később, éppen szenteste, a rendőrség értesítette a családfőt, hogy ég a házuk. A család még nem költözött be az ingatlanba, a bútorokat azonban már bepakolták.

Mire a szomszédos faluban karácsonyozó család tagjai kiértek a helyszínre, a tűzoltók már el is oltották a tüzet. Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő az RSK-nak elmondta: a december 24-i tűzeset során az egyik szoba és a tetőszerkezet égett meg, melyet a gyöngyösi tűzoltók fél óra alatt eloltottak. Felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért vizsgálat indult, melynek végéről tájékoztatást adnak majd ki.

A családfő teljesen tanácstalan, mert nincs miből helyreállítani a házukat, és biztosítást sem kötöttek még az ingatlanra. Elmondása szerint sem neki, sem a családja többi tagjának nincs haragosa. „Normális munkásemberek vagyunk” – mondta a háromgyerekes édesapa, aki jelenleg közmunkásként dolgozik.

A férfi arról tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot, hogy a polgármester ma segítséget ajánlott fel számukra.

A helyiek szerint az elmúlt kilenc évben ez már a hatodik olyan eset volt, amikor a telepről kiköltözni akaró roma családok által megvásárolt lakást gyújtottak fel. Egyetlen esetben sem lettek meg a tettesek.

Az esetről az RSK-t értesítő Szőcsi Lajos, a Heves megyei roma önkormányzat elnökhelyettese elmondta: nem érti, hogy a rendőrség a kapura felfestett „Meghalsz!!!” felirat kapcsán miért csak szabálysértési eljárást kezdeményezett, miközben az a jogász szakértő szerint életveszélyes fenyegetés bűntetteként kellett volna kezelni.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »