Hadi helyzet Szíriában (videók)

Hadi helyzet Szíriában (videók)

Legalább 260 kurd milicista esett el Afrin térségében, amióta Törökország elindította az “Olive Branch” (Olajág) hadműveletet, jelentette a Török Vezérkar január 23-án. A vezérkar szerint 3 török katona meghalt és egy sebesült meg az összecsapásokban. Ugyanaz nap este érkeztek jelentések, hogy a negyedik török katona is elesett.

Eközben a hadászati fontosságú Birszaja-hegy hovatartozása, Afrintól keletre továbbra is vitatott annak ellenére, hogy a török támogatású “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) vahhabita militánsai több kísérletet tettek az elfoglalására. Január 24-én az összecsapások folytatódtak a térségben.

Ettől függetlenül a török támogatású FSA dzsihádistái elfoglalták Umar Uszhagit és tovább nyomultak más pontok felé a szíriai-török határ mentén.

Január 23-án a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai felszabadították Al-Khifa és Dzsafr településeket, Abu Al-Duhurtól nyugatra a Hajat Tahrir Al-Sham (a korábbi Al-Nuszra/Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció uralma alól.

Hírdetés

Ugyanazon a napon, a szíriai Al-Kaida frakció vezette terrorista szövetség egy nyilatkozatában elismerte, hogy elvesztette az Abu Al-Duhur légi bázist. A Hajat Tahrir Al-Sham nyilatkozatában más Idleb tartományban működő vahhabita fegyveres csoportokat vádolt meg, hogy nem biztosítottak elegendő támogatát a Szíriai Arab Hadsereg elleni harchoz.

A Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció propaganda felülete, az “Ibaa” grafikákat jelenített meg a Szíriai Arab Hadsereg szerintük elszenvedett elmúlt 50 napos veszteségeiről. Eszerint a szíriai Al-Kaida vezette militáns szövetség és társaik több, mint 350 szíriai katonát öltek meg, 400-at megsebesítettek és fogságba ejtettek 37-et. A dzsihádisták állítólag megsemmisítették a hadsereg 4 gépjárművet, egy gépfegyveres terepjáróját, 7 páncéltörő rakétaindító berendezését, egy lövegét, 5 páncélozott járművét és 6 harckocsiját, valamint zsákmányoltak egy Shilka önjáró légvédelmi tüzér komplexumot, 4 BMP gyalogsági harcjárművet és 4 harckocsit. A militánsok állítólag lelőttek még egy L-39 könnyű harci-gyakorló repülőgépet és két pilóta nélküli felderítő drónt.

A Szíriai Arab Hadsereg az észak latakkiai Sarraf faluban visszaverte a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció támadását. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg 13 vahhabita terroristát likvidált. Közben a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő vahhabita terrorista csoportok azt állították, hogy megölték a Szíriai Arab Hadsereg számos katonáját és megsemmisítették egy páncéltörő rakétaindító tüzelőállását egy “Fagot” irányított rakéta felhasználásával.

Oroszország új SZ-400 légvédelmi rakétarendszereket telepített Szíriába. Két további rendszert a Hmeimim Légi Támaszpontra Lattakia tartományba és két másik komplexumot a Tartus tartománybeli orosz haditengerészeti létesítménybe. A rendszerek feladata az Orosz Fegyveres Erők szíriai létesítményeinek védelme a háború sújtotta országban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »