Hagyományos problémamegoldás Székelyföldön: traktorral rombolták le a cigánybűnözők által megszállt házat Farkaslaka közelében

Hagyományos problémamegoldás Székelyföldön: traktorral rombolták le a cigánybűnözők által megszállt házat Farkaslaka közelében

Önbíráskodásba fogott a hét végén néhány kecseti lakos, és traktorral rombolt le egy cigány család által lakott házat. Noha a hatékony akció okait nem tudni pontosan, az tény, hogy a feszültség már régóta nőtt a helyi lakók és a cigányok között, akik önkényesen költöztek be a közösség tulajdonában lévő épületbe. A rendőrség három személyt őrizetbe vett – derül ki a Székelyhon cikkéből.

Traktorral érkezett több helybéli szombaton délután a pásztorkodásból élő család által lakott házhoz, majd arra utasították a bent lévőket, hogy hagyják el az épületet – kezdett a történet elmesélésébe Szász Gyöngyi, a sértettek közvetlen szomszédja. Mint mondta, ezután az elkövetők bementek az egyszobás házikóba, ahonnan kidobálták a felaggatott bárányhúst és néhány berendezési tárgyat, majd a traktorhoz kötöttek egy gerendát, és a gázpedálra léptek, lerombolva a család lakhelyét. Szász Gyöngyi szerint az "agresszorok" nem indokolták meg tettüket. A helyszínen hétfőn már csak romok voltak, a tégla és faanyagok között látni lehetett az ágyneműt és néhány bútort.

A cigányok szomszédja azt állította, hogy a házban lakó nőt meg is verték, a gyerekek pedig jelenleg náluk vannak megszállva. "Ilyen télidőben hiába teszem ki őket az útra" – fogalmazott. Amikor a lap munkatársai a helyszínen jártak, a cigányasszony a rendőrségen tartózkodott, ismerősei vasárnap óta nem látták.

Bűnöztek és terrorizáltak

Hírdetés

Nem szívesen nyilatkozott a történtekről Kovács Lehel farkaslaki polgármester, hiszen ő maga is utólag értesült a helyiek felbolydulásáról. Annyit azonban elmondott, hogy az ügy hátterében egy régi vita állhat. A helyieket ugyanis többször is felbőszítették az említett cigány család tagjai, akik a szóbeszéd szerint terrorizálták a gyerekeket, továbbá kisebb-nagyobb lopások és egyéb bűncselekmények is a számlájukra írhatók. A sértettek által használt épület egyébként a falu lakóinak tulajdonában van – egy mára megszűnt mezőgazdasági társulás építtette –, senki nem adott engedélyt arra, hogy beköltözzenek.

Ezt Szász Gyöngyi is megerősítette, hozzátéve, hogy évekkel ezelőtt a "sértett" felmenői egyszerűen beköltöztek az épületbe, és azóta ott lakik a család. Kovács Lehel úgy tudja, a kecsetiek többször is szóltak nekik, hogy költözzenek el, ám erre nem voltak hajlandók.

Egy alkalommal az is felmerült, hogy a falubeliek összepótolják a szükséges pénzt, és házat építenek a családnak azon a településen, ahonnan származnak. Ez sem felelt meg nekik, így folyamatosan nőtt a feszültség a településen.

"Azt, hogy konkrétan mi válthatta ki a szombati eseményeket, nem tudom, ugyanis nem beszéltem azokkal, akik ott voltak. Bizonyára meg volt az oka a történteknek, de akkor sem ez a megoldás. Mindig a békés utat kell választani. Javaslatom most is az, hogy a felek béküljenek ki. Úgy egyezzenek ki, hogy az a falunak és az említett családnak is jó legyen. Mindenképp fel kell számolni a feszültséget – fogalmazott a tisztségviselő.

Őrizetbe vették a székelyeket

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette a történteket, hozzátéve, hogy a "bűncselekmény" gyanúsítottjai közül három személyt vettek őrizetbe, akiknek előzetes letartóztatásba helyezését hétfőn kérte az ügyészség.

Ő is úgy tudta, hogy valamilyen korábbra visszanyúló vita fajult el a tettlegességig – írja a Székelyhon.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »