Haider lánya Brüsszelből változtatná meg az EU-t

Elégedetlen az Európai Unióval (EU), ezért indulni akar a májusi európai parlamenti (EP) választásokon a néhai Jörg Haider osztrák szélsőjobboldali politikus lánya.

Ulrike Haider-Quercia, a 2008-ban autóbalesetben meghalt apja által alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) EP-listavezetője szerdán beszélt terveiről Bécsben, újságírók előtt. „Buzgó európai vagyok” – szögezte le a 37 éves újdonsült politikus, hozzátéve ugyanakkor, hogy a jelenlegi uniós rendszer szerinte „az alapjaitól kezdve” reformra szorul. Mint mondta, a közös európai fizetőeszközt nem lehet megmenteni, és szükséges az euró alternatíváiról tárgyalni. „Ez nem az én Európám” – tette hozzá. A kétszeres doktor jogász sokáig Franciaországban és Olaszországban élt. Jelöltségét hivatalosan a párt március 15-i gyűlésén erősítik meg.

Hírdetés

A BZÖ – amely Jörg Haider irányításával a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) vált ki – a legutóbbi, 2009-es EP-választásokon 4,6 százalékot és ezzel egy mandátumot szerzett. Haider vezetése alatt az FPÖ 2000-ben kormányra került, aminek nyomán Európa példátlan szankciókat foganatosított Ausztria ellen. A pártszakadást követően a BZÖ – karizmatikus vezetőjének köszönhetően – a 2008-as osztrák parlamenti választásokon a szavazatok 10,9 százalékát zsebelte be. Haider halála után a tömörülés népszerűsége azonban olyannyira zuhanni kezdett, hogy tavaly szeptemberben a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt sem sikerült átlépnie.

Haider-Quercia szerdán elmondta, azért választotta a BZÖ-t és lép a politika színpadára, hogy megvédje apja nevét, és „helyrehozzon néhány dolgot”. A külföld szemében hosszú éveken át Ausztria leghírhedtebb politikusának számító Haider örökségét sok bírálat érte, legutóbb a Hypo Group Alpe Adria bankkal kapcsolatos botrány miatt. A csődtől államosítással megmentett pénzügyi intézetnek 2007-ig az akkoriban Haider által irányított Karintia tartomány volt a főrészvényese. A bank gazdasági gyakorlatának átvilágításakor az elhibázott intézkedésekkel összefüggésben a néhai politikus felelőssége is felmerült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »