Halottjai is vannak a parlament előtti tüntetésnek

Halottjai is vannak a parlament előtti tüntetésnek

Halottak is vannak Kijevben, ahol a parlament előtt tüntet a radikális jobboldal az alkotmányreform ellen. Dél óta a demonstrálók többször megrohanták a parlamentet és a védő katonák közé éles gránátokat dobtak. A képviselők a tiltakozás ellenére elfogadták, hogy az oroszajkú kelet-ukrán régió speciális jogokat kapjon. A kormány szerint erre azért volt szükség, hogy a Krím félsziget után ne veszítsék el ezt a régiót is.

Éles gránátokat dobáltak az ukrán parlament előtt tüntető nacionalisták az épületet őrző katonák közé. A sebesülteket az egyenruhások bajtársai húzták ki a tér szélére, miközben a demonstrálók a törvényhozást rohamozták, füstbombákat hajigálva, hogy megnehezítsék a katonák dolgát.

A szélsőjobboldal az alkotmány módosítása ellen tiltakozott. Az oroszajkú Kelet-Ukrajna, ahol tavaly április óta polgárháború dúl, speciális régióvá alakul, autonómiát nem kap, de függetlenedik a kijevi vezetéstől. „A módosítás azt jelenti, hogy megnyitjuk a határunkat Oroszország felé, és mi építjük újjá saját pénzből, amit Putyin és a katonái pusztítottak el. A donyecki oroszbarát lázadókat ezek után mi fogjuk etetni, pénzelni. Ez a hazafiak arcon csapása, akik a Majdanon tüntettek és az orosz befolyás ellen harcoltak” – mondta egy tüntető.

Tüntetnek az ukrán parlament előtt – Kijev.

Hírdetés

Tüntetnek az ukrán parlament előtt – Kijev. Fotó: AFP

Jobboldali politikusok a parlamentben tüntettek. Azt skandálták, hogy szégyen, majd megpróbálták a házelnökbe fojtani a szót. „Olyan testvéreim vannak itt, akikkel a Majdanon együtt harcoltunk. Olyan testvéreim, akikkel együtt küzdöttünk a terroristák ellen. Komoly felelősségünk van. De nem szabad hagynunk, hogy emberek, akik egymásért harcolnak, egymás ellen forduljanak” – próbálta nyugtatni a képviselőket a házelnök helyettese.

Az ukrán kormány szerint Kelet-Ukrajna különleges jogállásával a terület Ukrajna része marad. Ellenkező esetben folytatódna a vérontás, és a tartomány a Krím félszigethez hasonlóan az oroszokhoz kerülne. „Ukrajna 24 éve ugyanaz a központosított, korrupt ország, ahol az emberek nem érzik jól magukat. Ma európai irányba indulhatunk tovább, a kijevi hatalom decentralizálásával, a hatalmi ágak elosztásával” – mondta a házelnök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »