Hamarosan kitörhet a devizaháború

Az Európai Központi Bank tudatosan nem változtatott korábbi hangvételén, a lapunknak nyilatkozó szakértők megosztottak a kötvényvásárlási program sorsát illetően. A Fed viszont a korábbinál elégedettebb a körülményekkel.

Túl korainak érezte az Európai Központi Bank (EKB), hogy változtasson a kommunikációján – olvasható a jegybank január végi üléséről tegnap közzétett jegyzőkönyvben. Az EKB továbbra is bízik az infláció fellendülésében, de el akar kerülni minden váratlan módosítást a monetáris kondíciókon. A jegybank az euró árfolyamát szoros figyelemmel követi, a közös deviza erősödését továbbra is bizonytalansági forrásnak tekintik a jegyban­károk. Az euró árfolyama 0,6 százalékot ugrott a dollár ellenében a közzététel után.

Az EKB szerint át kell gondolni azt a IMF-megegyezést, hogy a politikai döntéshozók nem próbálják befolyásolni a devizaárfolyamokat. Úgy tűnik, hogy a paktum veszélyben van – áll a jegyzőkönyvben, vélhetően arra utalva, hogy az amerikai elnök és pénzügyminiszter az árfolyam befolyásolására tett kísérletet a davosi konferencián.

A jegyzőkönyv az euró árfolyamáról szólt – mondta a Világgazdaságnak Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Emlékeztetett, hogy Mario Draghi elnök már korábban is figyelmeztette Donald Trumpot, hogy ne foglalkozzon a dollár árfolyamával. A központi bank kivárásra játszik, az elemző szerint látni akarja a következő hónapok makroadatait, hogy döntsön a kötvényvásárlási program sorsáról. Az is látszik, hogy az EKB megosztott az esetleges további lazításról szóló jegyzőkönyvi mondatot illetően – vélte Trippon –, és pár hónapon belül többségbe kerülhetnek azok, akik eltávolítanák ezt a részt a kamatdöntő jegyzőkönyvből. Az elemző szerint szeptemberben befejezi a jegybank a kötvényvásárlási programot, 2019 második negyedévében pedig kamatot is emelhet.

Más véleményen van Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője szerint a jegybank szeptemberben csak csökkenti a program havi keretösszegét, és legalább decemberig folytatja, az első kamatemelés leghamarabb jövő júniusban lehet.

Hírdetés

Úgy vélte, hogy a további lazításról szóló részt addig tartja a jegyzőkönyvben az EKB, amíg csak tudja. Ha bármilyen váratlan módosítás lenne a jegyzőkönyvben, azt túlreagálná a piac, az euró könnyen az 1,3-es keresztárfolyamra ugorhatna a dollárral szemben.

A tengerentúlon viszont erős jelzést kaptak szerda este a piacok: a Fed elégedettebb az amerikai gazdasági lendülettel, mint a korábbi kamatdöntő üléseken. A szervezet januári üléséről kiadott jegyzőkönyv szerint a nyílt piaci bizottság több tagja úgy gondolta: felfelé kellene módosítani a Fed gazdasági várakozásait. A kilátásokat erősíti, hogy a bizottsági tagok egyre optimistábbak az inflációval kapcsolatban, szerintük középtávon biztosan a 2 százalékos cél fölött stabilizálódik az árindex.

Az adócsökkentésnek felfelé mutató kockázatai vannak, a kamatemelési ciklus pedig folytatható. A jegyzőkönyv nem tartalmaz utalást az idén várható emelések számáról. A piaci reakció szerint a befektetők a korábbinál szigorúbb kamatpályára készülnek, erre utal, hogy a közzététel után a dollár nagyot, 0,7 százalékot erősödött az euróval szemben, és az 1,23-os keresztárfolyam alá csúszott. Az államkötvényhozamok rövid és hosszú oldalon is 4-5 bázisponttal emelkedtek, a 10 éves papír 2,95 százalékos hozama 4 éves rekord, bár azóta enyhén csökkent. Tegnap az államkötvényhozamok korrigáltak, a dollár árfolyama pedig az EKB-jegyzőkönyv miatt gyengült az euró ellenében.

Virovácz Péter úgy látja, hogy a piac „túlolvassa” a jegyzőkönyvet, négy emelést akar belelátni. Mint mondta, a Fed nem foglalt állást a kamatemelések számáról, vélhetően Jerome Powellnek hagynak elég mozgásteret, hogy meghatározhassa a kamatpolitikát.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »