Hangyafajt neveztek el Barack Obama volt amerikai elnökről

Hangyafajt neveztek el Barack Obama volt amerikai elnökről

TOKIÓ. Barack Obama volt amerikai elnökrõl neveztek el japán kutatók egy általuk felfedezett afrikai hangyafajt.

A Zasphinctus obamai-t a kenyai Kakamega-erdõ Nemzeti Parkban, Obama õsei falujának közelében találták az Okinavai Tudományos és Technológiai Intézet (OIST) kutatói – olvasható a Zookeys tudományos folyóirat legújabb számában.   

A doktori iskola indoklása szerint a névadással kívánnak tisztelegni a volt amerikai elnök azon erõfeszítései elõtt, hogy fennmaradjon a Föld élõvilágának sokszínûsége.   

A japán kutatók két másik hangyafajt is ismert emberekrõl neveztek el. A Zasphinctus sarowiwai-val Ken Saro-Wiwa nigériai szerzõre és környezetvédelmi aktivistára emlékeznek, akit egy olajkutatás-ellenes kampány után 1995-ben kivégeztek.   

A harmadik hangyafajt, a Zasphinctus wilsonit Edward O. Wilson biológusról nevezték el, elismerve a tudós hozzájárulását a hangyák élettanának megismeréséhez és a biológiai sokféleség megõrzéséhez.   

A japán egyetem kutatói szkennelõtechnika segítségével elkészítették az újonnan felfedezett hangyafajok és híres névadóik 3D-s avatárját, hogy ily módon is hozzásegítsék õket a halhatatlansághoz.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »