Harcok miatt lezárták a tripoli repülőteret

Harcok miatt lezárták a tripoli repülőteret

TRIPOLI. Harcok miatt lezárták a líbiai főváros, Tripoli repülőterét hétfőn; a különleges erők és egy rivális fegyveres csoport közötti összecsapásokban kilencen vesztették életüket egészségügyi források szerint. A helyi média 28 sebesültről adott hírt.

Tripoli központjában, a Mitiga Nemzetközi Repülőtér környékén fegyverropogás hallatszott. A légikikötő vezetése bejelentette, hogy bizonytalan időre felfüggesztette a járatok indítását és fogadását. A gépeket Miszráta repülőterére irányították át. Mitiga eredetileg légi támaszpont volt, amelyet 2014-től, a korábbi nemzetközi repülőtér lerombolása óta a polgári légi közlekedés is használ.

Az összecsapások a tripoli különleges erők és egy Tadzsúra negyedbeli rivális fegyveres csoport között törtek ki. A milícia a környékbeli fegyházat is megtámadta. A Rada közölte, hogy a támadást egy Basír nevű egyén és társai indították, akiket azért köröznek, mert megszöktek egy másik tripoli börtönből.

A terrorelhárító és bűnüldöző szervként működő Rada felel a Mitiga repülőtér biztonságáért. A légikikötő és a szomszédos, több mint 2500 fős börtönlétesítmény is a különleges erők felügyelete alatt áll. A Radát gyakran veszik célba olyan rivális fegyveres csoportok, amelyek tagjait a különleges erők elfogták.

Tripoli a nemzetközileg elfogadott nemzeti egységkormány székhelye. A líbiai fővárost több, egymással vetélkedő csoport uralja. Az elmúlt időszakban egyre kevesebb a nyílt összecsapás, mert közülük többen felsorakoztak a kormány mögött.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es meggyilkolása után az észak-afrikai ország káoszba süllyedt. Líbia keleti, illetve nyugati részét jelenleg két – milíciák, törzsek és politikai szervezetek támogatta – rivális parlament és kormány irányítja.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »