Harmadik szlovák-ukrán határátkelőhelyet szeretne Ukrajna

Harmadik szlovák-ukrán határátkelőhelyet szeretne Ukrajna

POZSONY. Ukrajna azt szeretné elérni, hogy további határátkelõhely létesüljön a szlovák-ukrán határon. Jurij Muška, Ukrajna szlovákiai nagykövete elmondta: szeptemberben vegyesbizottság tárgyal majd Kassán errõl a lehetõségrõl.

Jelenleg két ilyen határátkelõhely áll rendelkezésre, Felsõnémeti (Vyšné Nemecké) és Ugar (Ub¾a).

„Több határátkelõhelyre van szükségünk, illetve fel kell újítani a Felsõnémetit Ungvárral összekötõ határátkelõhelyet, amely egyik fele mûködésképtelen. Nemcsak több átkelõhelyet kell azonban kiépíteni, hanem az infrastruktúrát is“ – hangsúlyozta Muška. Az ukrán nagykövet szerint Ukrajna jószomszédi viszonyokat ápol Szlovákiával.

A vízummentesség bevezetésekor, amikor az elsõ ukrán állampolgárok biometrikus útlevelekkel érkeztek Szlovákiába, jelképes ceremónia zajlott az Ungvár–Felsõnémeti határátkelõhelyen, s azon a két államfõ, Petro Porošenko és Andrej Kiska is részt vett.

A vízummentesség óta eltelt két hónap alatt Muška tájékoztatása szerint hozzávetõleg 200 000 ukrán állampolgár érkezett az Európai Unióba. „Semmiféle probléma nem akadt. Volt valamilyen problémájuk az ukrán állampolgárokkal az utóbbi két hónapban? Történtek botrányok? Nem. Több ezer ukrán érkezett Kelet-Szlovákiába. Semmiféle probléma nem volt velük. Szlovákia példát jelenthet. Önök a mi szomszédaink“ – fogalmazott a nagykövet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »