Harmadik világháborúról beszélt a pápa

Harmadik világháborúról beszélt a pápa

A terrorizmus, a szíriai háború és a bevándorlás témái uralták a világ vezetőinek újévi beszédeit. Ferenc pápa szerint a közömbösség az emberiség egyik legnagyobb ellensége, Angela Merkel a bevándorlás előnyeiről beszélt, Francois Hollande és David Cameron a terrorizmus legyőzésére tett ígéretet, Vlagyimir Putyin pedig konstruktív együttműködést kért a nyugati országoktól.

Pápasága harmadik békevilágnapi üzenetében Ferenc pápa úgy értékelte, hogy az elmúlt évet a háborúk és a terrorcselekmények és ezek tragikus következményei, emberrablások, személyek etnikai vagy vallási okból történő üldözése, mindenféle jogsértés jellemezte. Mindez fájdalmat hozott a világ számos táján, és már-már olyan jelleget öltött, hogy „a harmadik világháború darabjainak” nevezhetjük. „Ám az elmúlt évek és a most lezárult esztendő egyes eseményei mégis arra indítanak, hogy az új év elé tekintve ismét arra buzdítsak: ne veszítsük el a reményt az ember képességében, hogy Isten kegyelmével túl tud lépni a gonoszságon és nem törődik bele közömbösen ebbe a helyzetbe. Azok az események, amelyekre itt hivatkozom, megmutatják, hogy az emberiség képes szolidárisan cselekedni, és kritikus helyzetekben túl tud lendülni az egyéni érdekeken, a beletörődésen és a közönyön.” Ezek között említette az egyházfő azt az erőfeszítést, amelyet a világ vezetői tettek a párizsi klímacsúcson, hogy új kiutakat találjanak az éghajlatváltozás ügyében.

Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében utalt arra, hogy Németország magától értetődő módon segíti és fogadja be mindazokat, akik védelmet keresnek területén, a Németországba menekült emberek ügyének rendezése azonban „időbe, energiába és pénzbe kerül”. Merkel szerint a „sikeres bevándorlásból” az érintett ország eddig még mindig profitált, társadalmilag és gazdaságilag is. Francois Hollande francia elnök megemlékezett az idei két nagy terrorcselekményről, szerinte a drámai események ellenére Franciaország nem adta meg magát. Franciaország a „gonosz gyökeres kiirtása” érdekében folytatni fogja támadásait az Iszlám Állam terrorista szervezet ellen Irakban és Szíriában mindaddig, amíg a dzsihadisták teljes mértékben meg nem hátrálnak – mondta. David Cameron brit miniszterelnök újévi üzenetében kijelentette: azt üzeni a Nyugat iránt „izzó gyűlölettel viseltető”, saját országuk ellen forduló, gyilkosságokra is kész szélsőségeseknek, hogy nem győzedelmeskedhetnek.

Moszkva konstruktív párbeszéd iránti kívánságát erősítette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök a Barack Obama amerikai elnöknek és Angela Merkelnek írt újévi üzenetében. Az Obamának címzett táviratban azt hangsúlyozta Putyin, hogy Oroszország és az Egyesült Államok együtt képes szembeszállni az új veszélyekkel. Putyin közben elrendelte az orosz nemzetbiztonsági stratégia megerősítését, amelyben az áll, hogy Oroszország számára nemzeti prioritás, hogy megerősítse „a világ egyik vezető nagyhatalma” státusát. A dokumentumból az is kiderül, hogy a NATO bővítését és Oroszország határaihoz való közeledését nemzetbiztonsági veszélynek tekinti Moszkva, írta az MTI.

Újévi köszöntőjében Recep Tayyip Erdogan török elnök arról beszélt, Törökország elszánta magát arra, hogy legyőzze a Kurdisztáni Munkáspárt szeparatista terrorszervezetet. Két év tűzszünet után tavaly nyáron újultak ki a harcok a török hadsereg és a kurd fegyveresek között. A török média tegnapi beszámolója szerint Erdogan a hitleri Németországot hozta föl példának a hatékony elnöki rendszerre egy újságírók előtti nyilatkozatában. Erdogan szeretné megváltoztatni az alkotmányt úgy, hogy az államfő legyen a végrehajtói hatalom feje. Egy újságíró azt kérdezte tőle, hogy szerinte lehetséges-e a végrehajtói elnöki rendszer úgy, hogy közben fennmarad az állam központosított jellege. Erdogan azt válaszolta: „Erre már voltak példák a világon. Láthatja, ha megnézi a hitleri Németországot. De voltak későbbi példák is több más országban” – mondta.

magyaridok.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »