Harmincmillióért vehetett minihelikoptert az Orbán család cége

Harmincmillióért vehetett minihelikoptert az Orbán család cége

Előkerült az Orbán család egyik cégének a könyveiből egy „légijármű”, amire több 10 millió forintot fordíthatott a vállalat. Amint arról lapunk beszámolt, a miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő Gánt Kő és Tőzeg Kft. épp most készül szétválni két külön társasággá, ám első körben hiánypótlási eljárás nélkül elutasították erre vonatkozó kérelmüket, mivel nem adtak le minden szükséges iratot.

A hiányolt egyik dokumentumot azóta pótolta a társaság, s ebben mások mellett egy leltár is szerepel a tárgyi eszközökről. A legtöbb tétel nem okoz túl nagy meglepetést: ingatlanok, bútorok, különböző gépek, gyártósorok, személy és tehergépjárművek.

http://mno.hu/

Van azonban a listán egy elég furcsa elem, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy alapvetően egy bányavállalatról van szó. A cég ugyanis birtokol egy légijárművet is. A hatósági lajtsrtom szerint pedig nem is akár milyet: egy négyéves MTO Calidus típusú girokoptert. A leginkább talán egy egyszemélyes minihelikopterre hasonlító jármű nem igazán tűnik alkalmasnak ipari tevékenységre, hiszen mindössze 4,8 méter hosszú, alig 300 kilós és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni, azt sem túl gyorsan, mivel végsebessége a 200 kilométer per órát sem éri el.

Sokkal inkább hobbigépnek tűnik tehát, olcsónak viszont nem mondható. Az interneten elérhető források szerint az ára nagyjából 90 ezer dollár, azaz jelenlegi árfolyamon durván 23 millió forint, nem kizárt azonban, hogy Orbánék ennél többért vették. A járművet most 7,6 millió forintos értéken tartják nyilván a könyvekben, de 2013-ban vásárolták, és azóta értékének jelentős részét leírták. Ha lehet hinni a cég számviteli politikájának, akkor a bekerülési érték a 30 milliót is meghaladhatta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »