Három magyar partnerségét is erősíti a Roszatom

Három magyarországi partnerrel – az MVM Zrt.-vel, az MVM Erbe tervezővállalattal és a Debreceni Egyetemmel – írt és ír alá szándéknyilatkozatot az együttműködésről az orosz Rosz­atom külföldi leányvállalata, a Rusatom Overseas. A ceremóniára a moszkvai Atomexpón került sor, ahol Aszódi Attila, a paksi atomerőmű építéséért felelős államtitkár előadásában a kiégett paksi nukleáris fűtőelemek majdani, végleges elhelyezésére összpontosított.

Mint elmondta, a ma működő Paksi Atomerőmű (Paks I.) használt fűtőelemei a kidolgozott nemzeti program szerint 50 éves hazai (paksi) pihentetésük után vagy közvetlenül végleges, hazai tárolóba kerülnek, vagy külföldi újrahasznosításuk maradékaként kerülnek oda. Uniós előírás, hogy véglegesen abban az országban kell elhelyezni az ilyen hulladékot, ahol keletkezett. A 2026-ban átadandó Paks II. esetében a paksi ideiglenes tárolás mellett már opció az oroszországi is, s választani lehet az újrahasznosítás helyszínét, illetve az újrahasznosítás utáni ideiglenes tárolásának helyszínét is.

Paks II. fűtőelemeit ideiglenesen Oroszországban is elhelyezhetik

Paks II. fűtőelemeit ideiglenesen Oroszországban is elhelyezhetik. Fotó: Móricz-Sabján Simon

„Ma még nem mondható ki, hogy az újrahasznosítás biztosan Oroszországban történik, mert más országokban is fejlődik ez a technológia, de tény, hogy jelenleg az oroszországi gyakorlat jár elöl, ott hasznosítják újra a legtöbb fűtőelemet” – válaszolt a Világgazdaságnak az államtitkár. Kérdésünkre elmondta még: azt, hogy mi legyen a kiégett fűtőelemek sorsa, a két új blokk üzembe helyezési engedélykérelmének beadásáig kell eldönteni. Ekkor még lesz elég idő Pakson kialakítani az új átmeneti tárolókat, főleg, mivel a használt fűtőelemek előbb, 10 évre pihentetőmedencébe kerülnek. Mivel a két atomerőmű eltérő alakú fűtőelemet használ, a most használt tároló nem felel meg Paks II. igényeinek, újat kell kialakítani.

Süli János, a paksi kapacitásfenntartásért felelős tárca nélküli miniszter – aki szintén tartott előadást az Atomexpón – újságírók előtt kijelentette, hogy 2018-ban megkezdődhet Pakson az építkezés. „Jövőre mintegy 20 milliárd forint áll rendelkezésre azon munkákra, amelyek nem szorosan a projekt költségei, mert a város és környéke fejlesztését is szolgálják” – mondta a Világgazdaságnak. Ilyen a beruházáson dolgozók lakóhelyeinek kialakítása, ami vállalkozói alapon történik, a Paks térségében lévő 41 település bevonásával. A felújítandó, átalakítandó, újonnan épülő lakások eladhatók, a beruházás után bérbe adhatók, közösségi célokra használhatók majd. Nagy munka lesz a közlekedési és szállítási infrastruktúra fejlesztése is, például nemcsak a kalocsai hídra lesz szükség, hanem egy arra rávezető útra is.

Az idei Atomexpón többek között elhangzott: a világ atomipara – piaca, technológiája, szabályozási környezete – olyan mértékű átalakuláson megy át, hogy 10-15 év múlva egészen más cégek uralják majd a szakterületet, mint most.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »