Három új tanulmányi program a Selye János Egyetemen

Három új tanulmányi program a Selye János Egyetemen

KOMÁROM. Vidékfejlesztés, kereskedelem és marketing, köznevelés és pedagógia – ez a három új tanulmányi program tudhat maga mögött sikeres akkreditációs folyamatot a komáromi Selye János Egyetemen.

„Egyetemünk tere és eszköze a felvidéki magyar közösség erősödésének, megmaradásának” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az egyetem nyílt napját Juhász György rektor, aki azt is hangsúlyozta: az egyetem stabil fejlődési pályán halad, s egyre több lehetőséget kínál.

Juhász György elmondta, az idén sikerült a Szlovák Akkreditációs Bizottsággal akkreditáltatni három új tanulmányi programot. „Ebből kettő közös tanulmányi program, amit Magyarországon kettős diplomának neveznek. A tanulmányi programot elvégző hallgatók két diplomát kapnak, a Selye János Egyetem diplomáját és a partnerintézmény diplomáját. A magyarországi partnerintézmények a Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem Gödöllőről, a két program a vidékfejlesztés program és a kereskedelem és marketing, de emellett a tanárképző karon is tudunk egy új akkreditált programot indítani, és ez pedig a köznevelés és a pedagógia” – fejtette ki a rektor.

A hallgatók létszáma stagnál – kicsivel több mint 1700 hallgató tanul az egyetem három karának valamelyikén, nappali vagy levelező formában. A hallgatói összlétszámban egyre tetemesebb hányadot tesznek ki azok, akik az anyaországból látogatják Szlovákia egyetlen magyar egyetemét. Már a 350-et is meghaladta a magyarországi hallgatók száma. A karriertanácsadó központ kampányol és viszi az egyetem hírét – főleg idehaza, de sokszor megfordulnak magyarországi expókon és középiskolákban is.

„Olyan 6-700 körüli érdeklődő jött most el ide, a rossz időjárás és a járványok ellenére is” – monda Istvánik Norbert, a Selye János Egyetem Karriertanácsadó Központjának irodavezetője.

Többen vallják, hogy a Selye János Egyetem egyik legnagyobb előnye a családias légkör. Kevesen vannak, az egyetem kicsi, ugyanakkor épp ez az előnye is. Mindenkire jut idő – jegyezte meg Molnár Katalin biológia-kémia szakos harmadéves hallgató. „Mindenben segítséget kapunk és nem vagyunk magunkra hagyva” – fűzte hozzá.

Az egyetemen szerzett tudás hasznosítása és kamatoztatása csak a leleményességen múlik. A sokoldalú „piacképesség“ adott lehet, ha valaki szorgalmas. „Nemcsak a tanári szakmában lehet elhelyezkedni a biológia-kémia szakkal. A mi példánk az, hogy nyáron, nyári munkaként elkezdtünk dolgozni Magyarországon egy nemzetközi gyógyszergyártó cégnél, a Mylan Hungary kft-nél. Így a gyógyszeriparban, vegyiparban  van lehetőségünk elhelyezkedni, s ez egy nagyon jó dolog, nagyon izgalmas, mert amiket az egyetemen tanultunk, azt most a munkánk során tudjuk hasznosítani, egyszerre fejlődünk az iskolában és a munkánkban is” – húzta alá Molnár Katalin.

Jó hír továbbá, hogy jelentősen nőtt a kollégiumi férőhelyek száma, így az elszállásolás sem okoz már itt fejtörést.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »