Hárommilliárdért felújított kastélyt bíz a vadászkamarára a kormány

Az Országos Magyar Vadászkamara 2018. január 1-jével átveszi a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum teljes körű működtetését a kormány döntése értelmében.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a döntés azt szolgálja, hogy a magyar vadásztársadalom szakmai alapon létrejött érdekvédelmi szervezete meghatározó szerepet kapjon az évezredes magyar vadászhagyományok ápolásában, a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elvek, modern, környezettudatos ismeretek terjesztésében.

A határozat értelmében a feladatellátást szolgáló ingatlant – a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt – teljes körűen átadják az Országos Magyar Vadászkamarának.

A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert: a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a földművelésügyi miniszter bevonásával gondoskodjon arról, hogy a múzeum működtetéséhez szükséges források 2018 és 2022 között rendelkezésre álljanak.

A határozatban szereplő ütemezés szerint 2018-ban legfeljebb 231 171 700 forintot – ebből 171 171 700 forintot a Miniszterelnökség fejezetében rendelkezésre álló forrás átcsoportosítása útján –, 2019-ben legfeljebb 201 171 700 forintot, míg 2020 és 2022 között évente legfeljebb 171 171 700 forintot kell biztosítani a múzeum működtetésére.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A felújított kastélyépületet eredetileg ingyen akarták odaadni vadászkamarának, de az MSZP meggondolta magát és nem támogatta a javaslatot. Lázár János kancelláriaminiszter korábban azzal indokolta az átadást, hogy a kormány jelenleg nem kezeli jól a múzeum épületét. 

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozásának, valamint a kastély rekonstrukciójának összköltsége meghaladta a 3,1 milliárd forintot, amelyet száz százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatott az Új Széchenyi Terv keretében. A kormány 2011. július 15-i határozatában döntött arról, hogy a hatvani kastélyban hozza létre az országos magyar vadászati múzeumot.

A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között, majd az épület 1867-ben a Hatvany–Deutsch család tulajdonába került. A második világháború alatt a kastély berendezését széthordták, a kertet elpusztították. 1945 után iskola és kórház működött az épületben, amelyet 1979-ben életveszélyessé nyilvánítottak és lezártak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »