Harvey: Elérheti a százmilliárd dollárt is a kár

Várhatóan jelentős összegű segélycsomagot szavaz majd meg az amerikai kongresszus a Harvey nevű vihar károsultjainak megsegítésére, a törvényhozók csak arra várnak, hogy Donald Trump megmondja, mennyi pénzre van szükség – értesült a Reuters. Az elnök tegnap, lapzártánk után látogatott Texasba, először Corpus Christibe, ahol a Harvey partot ért pénteken, majd Austinba, ahol állami illetékesekkel találkozik.

A legfrissebb becslések szerint a Harvey által okozott kár elérheti akár a 100 milliárd dollárt is, és a Hannover Re hétfői számításaival szemben nem 3, hanem akár 20 milliárdos kiadást jelenthet a biztosítóknak. Legalább kilenc ember életét vesztette, de ez a szám
valószínűleg sokkal magasabb lesz, akárcsak az otthonukat elhagyni kényszerülteké. Eddig 30 ezren menekültek el, de a hadsereg utászai csak kedden kezdtek leereszteni két tározót, így újabb területek kerülnek majd víz alá. A Szövetségi Válságkezelési Ügynökség becslése szerint legalább 450 ezer ember szorul segítségre.

A vihar 6,8 millió embert érint csak Houston közigazgatási területén. Ha az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa állam lenne, a világ 30. legerősebb gazdasága volna. Az olajipar mellett 18 olyan vállalatnak is a központja, amelyik szerepel az ötszáz legnagyobb árbevételű amerikai nyílt részvénytársaság között.

A Harvey miatt leállítottak Texas 25 olajfinomítója közül tízet, az összes kikötőt, így 22 tanker várja a partok közelében összesen 15,3 millió hordó olajjal megrakva, hogy javuljon a helyzet. Megbénult a Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelésének negyede, a Bloomberg szerint a Harvey ennek ellenére csekély hatással lesz az amerikai GDP-re. Éppen ellenkezőleg, mint minden természeti csapás esetében, az újjáépítés még serkenti is a gazdaságot, – emlékeztetett Robert Dye, a dallasi székhelyű Comerica vezető közgazdásza.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »