Hatalmas a hiszti Németországban az AfD miatt – nehéz felfogni, hogy Németország a németeké?

A bevándorlásellenes párt a vártnál is jobban teljesített a választásokon, nem is maradt el a sivalkodás. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, az AfD 12,6 százalékos eredménnyel, harmadik legerősebb frakcióként debütál a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban. A jobboldali, bevándorlásellenes párt támogatottsága sokaknak meglepetést okozott Németországban, Szászországban a párt például még a Merkel vezette CDU-t is megelőzte.

Nem is maradt el az AfD sikerének visszhangja, több nagyvárosban is tüntiztek vasárnap este a párt ellen: Berlinben mintegy ezren gyűltek össze az Alexanderplatzon egy éjszakai szórakozóhely előtt, ahol az AfD ünnepelte sikerét. Takarodjon ez a rasszista söpredék!” – ordították a baloldali demonstrálók, tojásokat dobálva a párt képviselői és támogatói felé. Összeverődtek néhány százan spontán tiltakozásra Lipcsében is. Kölnben négyszázan gyűltek össze, és apróbb tüntetések voltak Hamburgban, valamint Frankfurtban is.

A demokráciát igencsak önkényesen értelmező balos és szélsőbalos tüntizők mellett a török közösség is „mély aggodalmát” fejezte ki az AfD-vel kapcsolatban, akik a választások után rögtön ki is vizsgálnák, hogy Merkel hogyan és miért szabadította rá a migránsokat Európára.

Hírdetés

Gökay Sofuoglu, a németországi török közösség vezetője úgy nyilatkozott, hogy az AfD-nek „nyíltan rasszista kijelentései ellenére vagy éppen emiatt” sikerült a választópolgárok mintegy 13 százalékának támogatását megszereznie.

Sofuoglu élesen bírálta AfD-politikusok korábbi nyilatkozatait, és kijelentette, hogy látszólag újra nyilvánosan vitát lehet nyitni arról, hogy „az embereket eltávolítsák, vagy agyonlőjék határainkon”.

A török közösségi vezető azt követelte, hogy ebben a helyzetben tegyék világossá: nem teher egy sokszínű és nyílt társadalom, amely bevándorlással jön létre, hanem inkább lehetőség a túlhaladott szociális eljárásmódok és rendszerek bátor újragondolására esélyegyenlőséget biztosítva minden Németországban élő embernek”.

(MTI)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »